· · Коментари: 0
ВИТКЕ

Преварите хормоне: Ко има доњи стомак нека једе пистаће, а кукове јабуке!

Ако сте месец дана били на протеинској дијети, а тежина се ипак није смањила или је чак порасла, можда је разлог томе хормонални дисбаланс у вашем организму

1619616657_Depositphotos_23464170_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Поред седећег посла и преједања, за дебљање такође могу бити криви и хормони. Ако сте месец дана били на протеинској дијети, а тежина се ипак није смањила или је чак порасла, можда је разлог томе хормонални дисбаланс у вашем организму. Саставили смо комплетан досије о хормонима који могу постати препрека на путу до фигуре из снова.

Прочитајте још: Пескатеријанци ће спасити свет: 4 разлога зашто је ова исхрана добра

Вишак естрогена

Ако имате повишен ниво естрогена - дебљате се без обзира на количину хране коју једете. У овом случају сувишни килограми се таложе углавном у куковима.

Ако се дебљате у куковима пређите на поврће, ланено семе и јабуке.

Акумулацију естрогена често изазива месо узгајано у индустријским условима уз употребу хормона раста. Да бисте уклонили вишак естрогена, замените месо поврћем. Груба влакна везују овај хормон и уклањају га из организма. Ланено семе, јечам, јабуке и крушке смањују негативно деловање естрогена. Есенцијално уље рузмарина помаже у успостављању хормоналне равнотеже и побољсава памћење.

Ако сте тужни, једите орахе и ананас.

Мањак серотонина

Недостатак серотонина често изазива депресију и лоше расположење. Ако вам се сваки дан једе чоколада, и то у великим количинама, онда тело једноставно вришти због мањка "хормона радости".

Прочитајте још: Експрес дијета: Смршајте 5 килограма за 3 дана уз помоћ ТУНЕ

Природни извори серотонина су јаја, ораси и ананаси. Лагана вежба и излагање сунцу повећавају ниво серотонина.

Широки кукови треба да једу јабуке Фото: Депозит

Вишак пролактина

Повећан ниво пролактина изазива нагли пораст тежине. Код жена вишак овог хормона ремети менструални циклус, код мушкараца - узрокује увећање груди. Ови симптоми су разлог да се обратите лекару: прекомерно лучење пролактина може указивати на тумор хипофизе.

Нагло гојење је знак да треба пити жен шен.

Постоје биљке које смањују производњу пролактина. Најефикасније од њих су жен шен и гинкго билоба: они помажу у нормализацији нивоа овог хормона.

Прочитаје још: Њујоршка дијета: Изгубите до 6 килограма и 12 центиметара у струку!

Недостатак адреналина

Адреналин убрзава метаболичке процесе и помаже сагоревање масти. Као што знате, адреналин се производи у организму у екстремним околностима. Ако вас ништа дуго није мучило, можда је време да додате узбуђење свом животу - и истовремено, да изгубите тежину.

Смањите хлеб и пиринач и узбудите се!

Ако поред тога смањите унос угљених хидрата (белог хлеба, кукуруза, пиринча), тада ће адреналин, заједно са хормоном раста соматотропином, почети да разграђује поткожне масноће.

Вишак грелина

Грелин је хормон који вас чини гладним. Али ипак можете да преварите овај хормон. Да бисте то урадили, морате јести нискокалоричну храну која растеже желудац - поврће, воће и интегралне житарице. Искључите из свог јеловника шећер и прерађену храну.

Ако сте стално галдни -наспавајте се!

Добар сан је такође моћан савезник у борби против високог нивоа грелина. После 6-8 сати сна концентрација овог хормона у крви се смањује.

Вишак тестостерона
Тестостерон се сматра мушким хормоном, али игра важну улогу и у женском организму. Због вишка овог хормона телесна тежина код жена се повећава, а масти се таложе на рукама, грудима и врату.У смањивању нивоа тестостерона помажу фитоестрогени: соја, кафа и житарице. Такође вреди заменити слаткише јабукама и кајсијама које смањују производњу мушких хормона.

Прочитајте још: Месечева ДИЈЕТА за април: Једноставна и ефикасна! (САТНИЦА)

Мањак адипонектина

Прекомерна тежина често указује на недостатак адипонектина. У овом случају масноћа се складишти у доњем делу стомака. Ако вам је дијагностикован дијабетес другог типа, ниво адипонектина у вашој крви је највероватније пренизак.

Доњи стомак каже: више шетње и пистаћи!

Најбољи начин повећања производње адипонектина је ходање - 2-3 километра дневно. Постоји и намирница која регулише ниво овог хормона у крви, а то су обични пистаћи.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.