Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Синдром ПОЛИЦИСТИЧНИХ ЈАЈНИКА: Сазнајте који су симптоми, како се успоставља дијагноза и како да ПОМОГНЕТЕ СЕБИ

Многе жене имају велику муку са стварањем породице због присуства овог синдрома

1619091687_jajnici.JPG
Oglas

Синдром полицистичних јајника најчешћа је хормонска болест жена и најчешћи узрок изостанка овулације. Назив долази од изгледа јајника на којем се налазе бројне цисте.

Осим тога јајници су обично двоструко већи од нормалних, напете сивобеле површине испод које се у кори налазе цистице величине од 5 до 15 мм. Процењује се да пет до 10 одсто жена у плодном раздобљу болује од ове болести.

Како се успоставља дијагноза полицистичних јајника?

Дијагноза полицистичних јајника се поставља комбинацијом клиничких, ултразвучних и лабораторијских налаза хормона. Клинички налази обухватају информације о симптомима жене, њеним ранијим и породичним болестима, те прегледом.
Ипак, за постављање сигурне дијагнозе најпоузданији је ултразвучни преглед.

Трансвагиналним ултразвуком (ултразвучни преглед сондом) поуздано се могу измерити и анализирати детаљи у јајнику.

 Који су симптоми полицистичних јајника?

Симптоми који могу да указују на полицистичне јајнике су:

  • смањен број менструација или њихов изостанак
  • накупљање масног ткива у пределу стомака ( тзв. мушки тип дебљине)
  • појачана длакавост
  • акне
  • опадање косе
  • масна кожа
  • гојазност

Да ли полицистични јајници ометају зачеће?

Поједине жене које имају полицистичне јајнике могу имати смањену могућност зачећа, док другима то не представља никакав проблем. Међутим, уколико због овог обољења имате проблем са плодношћу, успешно можете доћи до жељеног потомства вантелесном оплодњом.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas