· · Коментари: 1
СЛАТКИШ ДАНА

Знате ли како је настала једина торта са МУШКИМ ИМЕНОМ, Васина торта: Иза рецепта се крије јако ПОТРЕСНА и аутентична прича

Како је омиљена српска посластица, Васина торта, добила назив

1620798390_vasina.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе/Моја мала кухиња

Васина торта, на врху посластица генерација сладокусаца у Србији, већ деценијама увеличава прославе у домовима широм наше земље.

А да ли сте се икада запитали ко је био тај Васа чије име носи ова чаробна и једна од најукуснијих торти са МУШКИМ именом.

Да је Васина торта, аутентична српска торта, потврђује и прича како је настала.

Као прво, најстарији рецепт за ову торту потиче из 1908. године и то из Параћина, тако да је реч о аутентичном српском специјалитету.

Васа је био најбољи муж на свету

Угледан, стасит и увек елегантан господин Васа Чокрљан из Параћина, дуго је одолевао уздасима и неодољивим погледима бројних удавача, све од своје 41 године. Али 1908, је најзад одлучио да прекине с веселим момачким животом. Оженио се госпојицом Јеленом и постао, како је његова супруга касније тврдила, "најбољи и најнежнији муж на свету."

Њихова старија кћи Ружица годинама је препричавала догађаје у вези са својим рођењем, који су били непосредни повод да наша национална кухиња буде обогаћена једном новом, веома укусном тортом.

Господин Васа је био пресрећан када је сазнао да це ускоро постати отац. Али, пред крај трудноће је породични лекар саопштио младом пару да је беба исувише крупна за нежну грађу госпође Јелене, да уз то има и неправилан положај, па је препоручио да се порођај обави у некој познатој клиници у Београду.

Веома забринут и уплашен за своју младу супругу, господин Васа је одлучио да не гледа на трошак, одвео је супругу у Беч, код једног од најчувенијих лекара тога доба.

Беба је рођена уз много мука. Захваљујући доброј нези, ускоро су и мајка и беба биле спремне да поднесу дуг пут до куће. Васина ташта, бескрајно захвална зету што је својим инсистирањем да се порођај обави у Бечу спасао живот њеној кћери и унучету, желела је да му се на посебан начин одужи: осим богатог ручка, младу породицу је по повратку очекивала и једна нова, посебно укусна торта која је добила назив "Васина торта".

Потребно је:

За кору:
5 јаја, 5 кашика шећера, кашика презли, 100 г млевених ораха

За фил:

1 дл млека, 200 г млевених ораха, 9 кашика шећера, 3 штангле чоколаде, поморанџа, 5 јаја, 150 г растопљеног путера

Припрема:

За кору умутите чврст снег од пет беланаца. Умутите пет жуманаца са шећером, па додајте презле и орахе. На крају умешајте снег од беланаца и преручите у подмазани плех. Кору пеците у загрејаној рерни на умереној температури, а кад се испече, оставите је да се охлади.

За фил прокувајте млеко, те у њега убаците млевене орахе, четири кашике шећера и чоколаду. Нацедите сок од поморанџе, додајте пет жуманаца, па крем кувајте на пари.

Кувани крем прохладите, па га умутите с маргарином. Посебно умутите шам од пет беланаца са пет кашика шећера. Кору филујте кремом од ораха, а целу торту премажите шамом од беланаца. Држите је до служења у фрижидеру.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.