· · Коментари: 0
сан

Четири мита о спавању у која многи верују: Шта заправо није истина?

Знамо колико је добар сан важан за физичко и психичко здравље човека.

1634326309_Depositphotos_231582690_S.jpg
Фото: Депосит

Није лако остварити сваке ноћи квалитетан сан и пробудити се одморан, мноштво фактора може да поквари ноћну рутину. Постоје и многи митови у које верујемо, а који заправо и нису баш тачни. Неки од њих могу да поремете спавање.

Митови о спавању

Треба да останете у кревету ако се мучите да заспите

Испоставило се да ово и није добра идеја. Национална фондација за сан саветује да устанемо из кревета, променимо просторију, окренемо се некој опуштајућој активности, попут читања или слушања музике.

- Лежање у кревету покушавајући узалудно да заспимо може да створи нездраву везу између окружења за спавање и будности - истичу у фондацији за сан.

Алкохол пред спавање

Ово је такође мит. Бројна истраживања су доказала да конзумација алкохола нарушава здраве обрасце сна, а према Националној фондацији за спавање повећаће број буђења током ноћи, а такође негативно утиче на остатак здравља. Пред спавање можете да попијете шољу чаја без кофеина.

Изгубљени сан можете да надокнадите

Надокнађивање "изгубљеног сна" током рецимо радне недеље викедном баш и не можемо да надокнадимо. Важно је да постоји континуитет. Према студији харвардске медицинске школе, хронични губитак сна је готово немогуће надокнадити.

Сваке године прогутате неколико паукова док спавате

Испоставило се да ипак и ово припада миту.

- Уобичајени кућни паукови једноставно нису заинтересовани за људе који спавају - кажу стручњаци за спавање, пише Реал Симпле.
 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.