Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли и ви некада причате наглас? Мишљење научника о овој честој појави

Скоро сви људи понекад размишљају наглас, мумлају себи у браду док покушавају да направе неки план у глави, а појединци воде чак прави монолог. Да ли је то нормална појава? Ево шта кажу научници.

1633863998_Depositphotos_268671648_S.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Ваш унутарњи монолог може изгледати као разговор који водите наглас.

Многа животна питања најчешће су ствар перцепције. Је ли небо које посматрамо свима исте нијансе плаве боје као што је и нама? Јесу ли животи људи којима смо окружени заиста толико испуњени и комплексни као наши?

То су дубока питања која немају дефинитиван одговор. Код неких људи, унутрашње мисли имају облик језика, док код других доминирају невербални знакови.

Стручњаци се слажу да немају сви људи унутрашње монологе. Психолог Русселл Т. Хурлбурт написао је у часопису Псyцхологy Тодаy да је унутарњи монолог "робустан феномен", али није универзалан.

- Уверен сам да постоје индивидуалне разлике. Неки људи много разговарају сами са собом, а неки људи никада или само повремено -  каже Хурлбурт.

Већина људи се налази између линије вербалног и визуалног размишљања, при чему се ова два типа мисли често преплићу.

Истраживачи с Одсека за психологију на Харварду открили су да визуално размишљање подстиче одређену количину вербалних мисли и обрнуто. Такође, открили су да су мисли у облику реченица углавном повезане с будућношћу, док су мисли у облику слике више везане за садашњи тренутак, пише Клиx.ба.

Занимљиво је да људи чак и не разматрају други начин размишљања осим сопственог. Може се чинити да људи који за живот зарађују писањем - размишљају речима, али то не мора бити правило.

Истраживачи се слажу да не постоји супериорнији и бољи начин размишљања. Свако треба да примењује онај који је њему прихватљивији и природнији.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas