Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДА ЛИ ЈЕ ЗА НЕУСПЕХ КРИВА ЛОША СРЕЋА ИЛИ ИПАК СТИЛ ЖИВОТА? Ових десет навика што пре морате да се решите

Стручњаци сматрају да већина неуспешних људи има синдром “Петар Пана” јер настављају и даље да се понашају као тинејџери и ако то више нису.

1700301496_shutterstock_1936645324.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Одбијају да преузму одговорност за своје поступке и чекају неког ко ће да да их води кроз живот.

Десет навика неуспешних људи:

 

1. Не желе промене у свом животу

Неуспешни људи углавном живе монотоно и често имају страх од промена. Они промену не виде као прилику за раст, већ као претњу њиховој комфорт зони. Неуспешне особе држе се онога што знају, чак и ако то не функционише. Они више воле лажну ушушканост него неизвесност која долази са променом.Овакав отпор и те како утиче на лични раст. Нису самокритични, ретко када размишљају о својим поступцима и углавном су им други криви за њихов неуспех.

 

2. Одлажу обавезе

Неуспешне особе склоне су одлагању задатака или одлука, убеђујући себе да ће их решити сутра, следеће недеље или чак следећег месеца. Ова навика у психологији се зове прокрастинација. Одуговлачење не значи нужно да је неко лењ или да не поседује вештине, већ је одбрамбени механизам против страха од неуспеха или анксиозности јер мисле да неће обавити задатак перфектно. Предстојећи задаци и одлуке постају стални извор бриге, додатно ометајући продуктивност и напредак.Хронични прокрастинатори се често боре са самоконтролом. Предност дају тренутном задовољству него дугорочним циљевима.

 

3. Немају јасну визију будућности

Неуспешни људи често немају јасну визију о будућности. Без дефинисаног правца, они бесциљно лутају, скачући са једне идеје на другу, а да никада нису остварили значајан напредак у било којој одређеној области. Недостатак јасне слике такође може довести до недостатка мотивације. Ако не знају на чему раде, лако ће изгубити интересовање и одустати када се суоче са изазовима. Визија је мапа пута где желимо да идемо и помаже нам да донесемо одлуке које су у складу са нашим жељама.

 

4. Не желе да се усавршавају

Неуспешни људи често занемарују колико је важно да се усавршавају. Они верују да већ знају довољно или да учење нових вештина није неопходно. Оваквим начином размишљања стагнирају, неспособни да се прилагоде свету који се стално мења. Грешке не виде као прилику за учењем и напредовањем и на тај начин остају заглављени у свом вакууму истих навика које не воде никуда. Учење је доживотно путовање, које нам омогућава да растемо и да стекнемо кредибилитет да доносимо важне одлуке у пословној сфери којом се бавимо. На тај начин побољшавамо и самопоуздање.

 

5. Избегавају ризик

Људи који не напредују у животу често показују страх од преузимања ризика. Они више воле да играју на сигурно, држећи се испробаног, чак и ако их то никуда не води. Страх од неизвесности или потенцијалног неуспеха спречава их да изађу из своје зоне комфора и да покушају нешто ново. Уместо да нове промене гледају као прилику за раст, они их посматрају као претњу. Преузимање прорачунатих ризика је од суштинског значаја за успех. Подстиче иновације, изграђује отпорност и може да доведе до значајних резултата.

 

6. Криве друге за своје неуспехе

Људи који никада не напредују у животу често имају навику да криве друге за своје неуспехе. Уместо да преузму одговорност за своје поступке, они упиру прстом у друге, у околности, па чак и у судбину. Ова навика им омогућава да избегну суочавање са својим грешкама. Окривљавање других не значи само избегавање одговорности, то је и одраз њихове неспособности да уче из својих неуспеха. Окривљујући спољне факторе, они пропуштају прилику да расту и напредују. Преузимање одговорности за своја дела је део успеха. Помаже да схватите шта је пошло по злу и како да избегнете сличне грешке у будућности.

 

7. Негативни су

Неуспешни особе се често пуни негативне енергије. Било да се ради о мислима, људима или окружењу. Они постају заробљени у кругу песимизма, што им отежава да виде потенцијалне прилике или решења. За њих је чаша увек полу-празна, а никад полу-пуна. Нажалост, они који никада не иду напред у животу често превиђају ову чињеницу.Не схватају да, окружујући се негативношћу, одржавају своје неуспешне навике и ометају сопствени напредак.

 

8. Фокусирају се на проблеме, а не на решења

Неостварени људи често се фокусирају на проблеме, а не на решења. Када се суоче са изазовом, задржавају се на потешкоћама и препрекама, трошећи своју енергију на то. Овакав начин размишљања их паралише и спречава их да предузму акцију. Они настављају да изазове посматрају као непремостиве проблеме, и не схватају да их њхов начин посматрања спречава да иду напред.

 

9. Не трпе критику ни ауторитет

Људи који не успевају да напредују у животу често се плаше критике, зато што је виде као напад, а не као добронамеран савет и сугестију. Овакав страх их доводи до тога да избегавају ситуације у којима би могли бити критиковани, и на тај начин ограничавају могућности за учењем и усавршавањем. Мишљење других омета њихов лични развој и успех.Конструктивна критика је кључна за напредак. Међутим они их избегавају по сваку цену и не схватају да ће на тај начин само да понављају грешке.

 

10. Недоследни су и недисциплиновани

Неуспешним људима недостаје дисциплина. Имају проблем са самоконтролом због чега им је тешко да се држе својих обавеза или постигну своје циљеве. Недостатак дисциплине их спречава да остваре значајан напредак у било којој области свог живота. Веома лако одустају од плана који су јуче направили и пажњу им окупира тотално небитна, споредна ствар. Такође ово можемо повезати са ароганцијом јер сматрају да су толико савршени и добри да им било каква здрава рутина није потребна. За остварање успеха неопходно је да успоставимо контролу над својим одлукама.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas