Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Имате проблема са несаницом? Метода 4-7-8- би могла да помогне

Услед ужурбаног дана који је пун различитих дешавања и људи, када дође време да спавамо колико год били уморни не полази нам увек за руком

1666173178_f8f1eafbd1ab67fb788e3686ec254fb5cb4a73eb.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Постоји једноставна техника дисања која се лако примењује, а њоме можете да смирите ум и немирно тело за само неколико минута. Позната као метода дисања 4-7-8, овај опуштајуц́и образац дисања развио је Андрев Веил, професор медицине и јавног здравља на Универзитету у Аризони, преноси Реал Симпле. 

Прочитајте још: Научници дошли до одговора: Ево где се у мозгу налазе наше УСПОМЕНЕ

Техника дисања 4-7-8 потиче из древне јогијске традиције, која се односи на праксу свесне контроле даха, и укључује много различитих образаца и техника дисања.Технике намерног дисања, попут спорог дисања, дубоког, трбушног дисања и дисања на једну ноздрву, користе се за ублажавање преактивног симпатичког нервног система (систем стреса), регулисање анксиозности и промовисање стања дубоке релаксације.

Шта је метода 4-7-8?

Методу дисања 4-7-8 можете да користите било где и у било које време - док лежите у кревету покушавајући да заспите, пре састанка који или после напетог разговора. Ево како да почнете. Удахните кроз нос бројећи до четири. Задржите дах на врху удисаја бројећи до седам. Издахните кроз стиснуте усне бројећи до осам.

- Пауза између удисаја омогућава више фокуса на успоравање даха, а истовремено осигурава да су издисај и удах потпуни - објашњава психотерапеут Сузан Бергман.

Прочитајте још: Без специјалних ефеката и камере високе резолуције: Ово је први Јутјуб видео који је објављен 2005. године и има 246 милиона прегледа (ВИДЕО)

Она објашњава да вам продужени издисај омогућава да испразните плућа више него што бисте обично урадили, природним дахом, што доводи до тога да ваше тело узима више кисеоника при следећем удисању. Вежбајте са веома нежним удисајима, а ако осећате вртоглавицу док то радите, покушајте да убрзате бројање (нема потребе да бројите у савршеним секундама).

Када дишете дубоко и намерно током вежбе као што је дисање 4-7-8, у потпуности активирате дијафрагму и побољшавате ефикасност дисања, па чак и држање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas