· · Komentari: 0
bajka

Legenda o HRABROJ ŽENI na osnovu koje je nastao popularan CRTANI: Ko je bila MULAN?

Da li je čuvena kineska ratnica zaista postojala?

1594990236_pjimage-5-.jpg
Foto: Printscreen/ Uou Tube/ Username322

Simpatična i hrabra Diznijeva junakinja od 1998. godine, od kada je prvi put pušten animirani film o Mulan, inspiriše devojčice širom sveta. Iako, naravno romansirana i prilagođena deci (mada i odrasli vole da je pogeldaju), priča o Mulan nije u potpunosti izmišljena. 

Za kompaniju Dizni, kao inspiracija za crtani film o mladoj ratnici poslužila je drevna kineska pesma "Balada o Mulan".

 Iako ni balada nije garant da je ova ratnica stvarno postojala, milioni kineza iz generacije u generaciju prenose priču o njoj čineći je i te kako stvarnom.

Pročitajte još: Ko se krije iza BAJKE Snežana i sedam patuljaka? Priča devojke po kojoj je nastala STRAŠNIJA je od one koju svi znamo (VIDEO)

Prema legendi, njeno pravo ime bilo je Hua Mulan, a u nekim verzijama priče nailazi se i na drugačije prezime: Vei ili Zhu. Na kineskom, Mulan znači magnolija. Živela je u periodu između 4. i 6. veka, tokom vladavine Južne i Severne dinastije

Kada je Kina bila napadnuta od strane Mongola, a muškarci pozivani u rat, baš kao i u crtanom filmu - njena porodica nije imala muškog naslednika koji bi se pridružio vojsci. Hua Mulan je imala 18. godina kada se trupama prijavila umesto svog oca.

Pročitajte još: Ništa nije kako se mislilo: Ivica i Marica su postojali, ali tragična sudbina je zadesila VEŠTICU, a ne njih!

Legenda
Legenda kaže da je Mulan bila veoma spretna sa mačem, i uopšte vešta sa oružjem. Posedovala je i izuzetne borilačke veštine za koje se veruje da ih je stekla još kao devojčica. Hua Mulan je u ratu provela dvanaest godina tokom kojih je odlikovana čak 12 puta. Napredovala je i u vojnoj hijerarhiji, pa je stigla i do veoma visokih činova. Kako kaže legenda, nakon dvanaest godina je priznala svojim sabornicima da je žena, i vratila se kući.

"Balada o Mulan" iz 6. veka, ovde se završava, međutim postoji još jedan izvor u kom se ova ratnica ponovo spominje. Jedna knjiga, objavljena u vreme dinastije Ming (između 14. i 17. veka), širi priču o Mulan i otkriva kraj. Prema ovom romanu, Mulan je po povratku kući shvatila da joj je otac preminuo, a da joj se majka preudala. Nesreće ove devojke tu nisu gotove, jer ova knjiga kaže da je bila pozvana da bude konkubina kod vladara regiona u kom je živela, Hešena Kana. Kako bi izbgla ovu sudbinu, Mulan je izvršia samoubistvo.

Pročitajte još: Kako je MARAMA Merilin Monro SPASILA pozorište od propasti?

Iako pesma iz 6. veka zaista postoji, nijedan istorijski izvor nije potvrdio da je zaista postojala i Mulan, ili je bila samo plod pesnikove mašte.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.