Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Научници откривају: Како да препознате лажљивце?

На овај начин откријте да ли вас особа лаже

1662208996_laz-foto-pixbay-pexles.jpg
Фото: Пиxабаy/Унспласх
Oglas

Без обзира на то што неко мисли да је вешт у лагању и да га је тешко раскринкати, увек нешто може да га ода. Студија у којој је учестовало 2000 одраслих особа показала је да већина сматра да поседује способност откривања лажљиваца.

С друге стране, готово сваки пети испитаник (17 одсто) мисли да има одлично "покерашко лице" на којем ништа не може да се открије, а сваки трећи (32 процента) сматра да је добар у лагању. Само један од 20 учесника у истраживању (пет одсто) уверен је да је ужасно лош у томе.

Када је реч о знаковима које је могуће уочити када људи лажу, као кључне ствари наводе се нервозни покрети рукама, врпољење на столици и подрхтавање гласа. Око 42 одсто испитаника је рекло да добро може да препозна када неко лаже, док је само девет процената признало да не поседује такву вештину.

- Када трагате за знаковима који ће указати на нечију лаж, треба знати да не постоји савршен говор тела који ће вам све открити, већ само трагови и наговештаји. Што боље некога познајете, то ћете лакше моћи да кажете да ли лаже или не - објаснила је Џуди Џејмс, британски стручњак за комуникацији и говор тела, и аутор многих књига из ове области.

Прочитајте још: Четири разлога због којих смо стално уморни: Није само недостатак сна

Резултати једног другог истраживања показали су да је најчешћи сценарио када се не говори истина онај када вас неко пита да ли вам се допада како се обукао, а вама се не свиђа (25 одсто), а друга ситуација је када вам неко спреми ужасан оброк (23 процента), а ви похвалите јело.

Џуди Џејмс је навела још неке ствари које могу да укажу на нечију лаж, а то су: појачано трептање, подизање обрва, гестикулације руком према лицу или додир носа, играње с косом или одећом и промена боје лица.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas