Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта се дешава када пуцкетамо прсте? Стрес или навика?

"Не ломите прсте!" Фраза која може одзвањати у вашим ушима, ако специфична навика натера оне око вас да задрхте. Али колико то заиста може бити опасно за ваше здравље?

1695380940_shutterstock_1661127247.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Почнимо од почетка: Шта чини пуцкетање прстију неодољивом навиком? Истраживања показују да до 54% ​​људи ужива у „пуцкању“ зглобова из више разлога, укључујуц́и:

Због осец́аја: Многи тврде да пуцкетање прстију ублажава напетост и повец́ава њихову покретљивост.

Нервоза: Баш као и онихофагија, "пуцкетање" зглобова може бити начин да опустите руке када сте нервозни.

Стрес: "пуцање" зглобова за многе делује као средство за ублажавање стреса.

Навика: Једном када почнете да пуцкате зглобовима из било ког од ових разлога, лако је наставити то да радите без размишљања о томе. Када приметите да пуцкате зглобове на прстима неколико пута дневно, то вам је већ постало навика.

Разлог зашто зглоб производи звук пуцања није у потпуности познат. Многи су дуго времена приписивали карактеристичан звук мехуриц́има азота који се или формирају или разграђују у синовијалној течности која испуњава зглобну шупљину. Други тврде да се звук ствара кретањем лигамената око зглоба. Људи са лабавим зглобовима не могу створити довољно негативног притиска да би створили мехуриц́е азота што може објаснити зашто неки људи уопште не могу да „испуцкају“ зглобове.

Преглед студија је такође приметио да је потребно око 20 минута да се нови мехуриц́и азота формирају у синовијалној течности што такође објашњава зашто када сте "пукли" зглобове, не можете то учинити одмах.

Потенцијални ризици

Према мишљењу стручњака, „пуцкетање” зглобова не би требало да буде болно, да изазове оток или да промени облик зглоба. Такође, иако није лако, ако повучете довољно снажно, могуц́е је ишчашити прсте или повредити лигаменте око зглобова, међутим, стручњаци наглашавају да је реч о прилично ретким и екстремним изузецима.

Ако приметите бол или оток у зглобовима, можда постоји основно стање, као што је артритис или гихт, али медицинска заједница јасно ставља до знања да сама навика није повезана са развојем артритиса. Стога то никако није очигледна опасност по здравље.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas