Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет навика које могу да створе анксиозност, а да их нисмо ни свесни: Обратите пажњу на то како започињете дан

Повремена анксиозност је честа у савременом ужурбаном свету

1688049036_3e60ab04a1966623050534ab44313cf8a48a77d1.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Док се неки људи са њом суочавају понекад, код неких је она стално присутна и представља стање које утиче на квалитет живота. Америчко удружење психијатара процењује да ће скоро 30 одсто одраслих бити погођено анксиозним поремећајем у неком тренутку свог живота.

Анксиозност је нормална реакција на стрес и може бити корисна у неким ситуацијама, на пример када треба да избегнемо опасност. Али стална анксиозност може значајно пореметити живот особе, онемогућава јој да ради, живи и функционише онако како би желела. Узрочници анксиозности су разни, али стручњаци истичу да постоје одређене навике којих нисмо свесни, а које могу узроковати анксиозност:

Гледање у телефон чим се пробудите

"Ово понашање почиње наш дан бомбардовањем нашег мозга информацијама, што нас доводи до узнемирености због свега што треба да урадимо – све пре него што смо имали прилику да дозволимо свом уму или телу да се пробуде", каже др Ејми Мазулис. "Ти постови, новински извештаји и е-поруке ће и даље бити тамо за 15 или 20 минута након вашег јутарњег истезања, прве шољице кафе или јутарњег опуштања."

Потцењивање колико дуго ствари трају

Неки људи увек стижу на време, док други стално касне. Колико пута сте утрчали у канцеларији задихани и презнојени и рекли - "Извињавам се што касним". Можда касните зато што лоше процењујете време, а можда и зато што преоптеретите себе са пуно обавеза које не можете да постигнете.

"Многи од нас, посебно ако имамо тенденцију ка перфекционизму или претераном раду, тешко се сналазе када је време за промену задатака", каже Мезулис. "Стално се осећамо као да треба да урадимо само још једну ствар – поново прочитамо ту е-пошту, проверимо да ли смо спаковали те ципеле – углавном из страха да ћемо нешто оставити недовршено. Ако мислите да ће вам требати 10 минута, дајте себи 20 на недељу дана да видите какав је осећај не журити са закашњењем на све. Можда ће вам се свидети то!"

Гледање вести

Студија из августа 2022. објављена у "Хеалтх Цоммуницатион" открила је да људи који опсесивно конзумирају вести имају већу вероватноћу да не пате само од стреса и анксиозности, већ и од лошег физичког здравља. Брајан Меклафлин, ванредни професор оглашавања на Колеџу за медије и комуникације на Тексашком техничком универзитету истакао је да су вести о глобалној пандемији, политички немири, масовна пуцњава, ратови, и шумски пожари - дубоко утицали на људе широм света.

И док сматра да би људи требало да буду у току са актуелним догађајима, он је нагласио да је такође важно "имати здравији однос са вестима".

Риналди предлаже да ограничите своју изложеност вестима, посебно негативним вестима. "Дозволите себи само одређено време да конзумирате вести, и по могућности не тачно када се пробудите или када идете у кревет".

Упуштање у расправе на друштвеним мрежама

Шта многи воле да раде након што конзумирају гомилу негативних вести? Иду на Интернет и укључују се у дискусије на друштвеним мрежама. Студија из маја 2022. објављена у часопису "Цyберпсyцхологy, Бехавиор, анд Социал Нетwоркинг" сугерише да би пауза од овог понашања само недељу дана могла да смањи вашу анксиозност и повећа осећај благостања. Укључите се у позитивне интеракције и избегавајте садржај који повећава анксиозност."

Не дишете довољно дубоко

"Наш ниво анксиозности и наше физичко стање су веома блиско повезани. Када смо анксиозни, активира се симпатички нервни систем нашег тела (чули сте за одговор "бори се или бежи"). Наше зенице се шире, пулс нам се убрзава, наш крв тече из наших екстремитета у наше главне мишиће, заустављамо варење и почињемо да дишемо веома брзо и плитко"- истакла је докторка.

"Анксиозност може учинити наше дисање плитким, али плитко убрзано дисање такође може учинити да се осећамо анксиозно, јер тело и ум покушавају да синхронизују своја искуства." Она предлаже "квадратно дисање" - "Квадрат има четири једнаке странице, тако да је то образац дисања у четири једнака дела", примећује она. "Удахните пет секунди, задржите пет секунди, издахните пет секунди и задржите дах пет секунди. Урадите ово пет пута и одмах можете приметити да ваша анксиозност нестаје."

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas