· · Komentari: 1
PRAVOSLAVLJE

U ovom MANASTIRU na Fruškoj Gori se nalazi ruka svete PETKE za koju se veruje da ima neobičnu moć

Srpska pravoslavna crkva sutra svali praznik posvećen svetoj Petki.

1635194320_Petkovica-12.jpg
Foto: Eparhija-sremska

Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju crveno slovo u kalendaru, krsnu slavu posvećenu svetiteljki prepodobnoj mati Paraskevi, u narodu čuvenoj kao sveta Petka. Ovaj praznik posebno je cenjen u žena, koje se klanjaju svetiteljki i smartaju je svojom zaštitnicom.

Pročitajte još: Šta STIL vaše kuhinje govori o LIČNOSTI? (FOTO)

Na jugozapadnom delu Fruške gore u tihoj udolini uz potok Remeta, nalazi se ženski manastir Petkovica sa Crkvom Svete Petke. 

U prošlosti je manastir više puta razaran, a tokom Drugog svetskog rata je stradao ikonostas, da bi 50-ih godina otpočela obnova. Crkva je u većoj meri zadržala prvobitni izgled, a izgrađena je u maloj disproporciji, što daje poseban šarm ovoj građevini. Sve što se može sagledati sa ovog mesta nekada je pripadalo manastiru. Njegovoj lepoti još doprinose i rustični kameni bunar, ozidani izvor čiste pijaće vode i ribnjak u dolini. Sve je to ispreplitano zelenim travnjacima, cvećem i drvećem i predstavlja jedan skladan prizor.

Pročitajte još: Šta je mit a šta istina: Zbog čega su usne ISPUCALE, i kakav vam BALSAM treba tokom hladnijih dana?

Mošti svete Petke

Mošti Svete mati Paraskeve, tačnije njena ruka koja se u crkvi čuva, mogla bi odneti sve vaše nemire. Sveta Petka, zaštitnica je žena i ovaj manastir je ženski. Po predanju podigla ga je Jelena Štiljanović, udovica poslednjeg srpskog despota Stefana Štiljanovića, čija je zadužbina bila manastir Kuveždin.

Pročitajte još: Kada se završava retrogradni Merkur? Čuvajte se TRI datuma u oktobru, a onda sledi USPEH

Crkva je ukrašena freskama koje su slikane 1588. godine. Ikonostas je podignut 1735. godine, a stradao je u Drugom svetskom ratu. Manastir danas čini crkva i novoizgrađeni konak. Hram je obnovljen, a vojska je izgradila put do manastira i ribnjak.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.