Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Физичка активност може позитивно деловати на ПСИХУ: Стручњаци објашњавају које се реакције одвијају у мозгу док вежбате

Много је разлога зашто би требало да почнете да вежбате

1695206725_shutterstock_1660419817.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Неуронаучница Санам Хафиз открива које су физиолошке реакције у мозгу током физичке активности.

Ево шта се дешава у вашем мозгу када се бавите спортом:

1. Стимулише се циркулација крви у мозгу

„Физичка активност подстиче ослобађање супстанци које шире крвне судове, што доводи до повећања циркулације крви у мозгу, а самим тим и до повећања уноса кисеоника. Тако се побољшава здравље и функционисање мозга“, каже др Хафиз. Штавише, истраживања су показала да физичка активност побољшава когнитивне перформансе.

2. Подстиче се неурогенеза

Трчање у парку не само да доводи до привремене стимулације циркулације крви и снабдевања мозга кисеоником, већ може имати и неке дугорочне користи.

„Показано је да физичка активност доводи до стварања нових неурона у хипокампусу, региону мозга који је неопходан за учење и памћење“, каже специјалиста. У студији спроведеној 2018. године откривено је да неурогенеза (формирање нових неурона) у хипокампусу има ефекат не само на побољшање памћења и способности учења, већ и на успоравање когнитивног пада. Дакле, физичке вежбе могу помоћи у превенцији неуродегенеративних болести као што је деменција.

3. Развој сиве материје

Редовна физичка активност је такође била повезана са побољшаном пажњом, концентрацијом и способношћу решавања проблема. Не само да се хипокампус развија током физичких вежби. У студији чији су резултати објављени у специјализованом часопису Фронтиерс ин Псyцхологy, научници су открили да умерене вежбе, које се редовно спроводе, могу да доведу до повећања сиве материје у предњем делу мозга, одговорног за проблем пажње, концентрације и способности. решавање.

4. Ослобађају се ендорфини

Вероватно сте то већ знали, али др Хафиз потврђује да „вежбање стимулише ослобађање ендорфина у мозгу, који доприносе општем стању среће“. Ако имате навику да се бавите спортом, онда препознајете то пријатно стање које имате одмах након тренинга. Ендорфини су хормони које производи мозак да би смањили бол и ослобађају се и током пријатних и стресних активности. Једном пуштени, ендорфини се везују за рецепторе у центру за награду у мозгу, а резултат је пријатно, еуфорично стање.

5. Ослобађају се неуротрансмитери који регулишу расположење

Поред ендорфина, физичка активност такође повећава производњу допамина и серотонина. Ови неуротрансмитери имају директан утицај на регулацију расположења, као и на сан. „Показало се да су физичке вежбе ефикасан метод за смањење симптома депресије и анксиозности стимулисањем ослобађања неуротрансмитера који побољшавају стање духа“, изјавлла је Санам Хафиз за пуреwоw.цом.

Сада када знате које су предности физичке активности на мозак, можда се питате шта се дешава када не вежбате.

Ево ефеката седентарног живота на мозак, према стручњацима:

Циркулација крви у мозгу је смањена и утиче на смањење нивоа кисеоника и слабије снабдевање можданих ћелија хранљивим материјама, што може утицати на њихово здравље и функционисање, каже докторка.

Производња неуротрансмитера је ниска , а резултат може бити лошије расположење и већи ризик од развоја менталних здравствених проблема као што су депресија и анксиозност.

Повећава ниво кортизола . „Физичка активност помаже у регулисању хормона стреса, укључујући кортизол, а то значи да нивои стреса могу остати високи ако не вежбате, што може довести до хроничног стреса и анксиозности.
квалитет сна је смањен. „Седећи живот утиче на здраве обрасце спавања и доводи до лошег квалитета сна, што заузврат наглашава когнитивне дефиците и поремећаје расположења“, објашњава неуронаучник.

Волумен мозга се смањује . Студија из 2020. показала је да седентарни начин живота може довести до смањења волумена мозга. Тачније, резултат је смањење сиве материје у деловима мозга који су неопходни за памћење и спознају. 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas