· · Коментари: 0

Само 11 минута физичке активности дневно чини чуда: Нова студија дошла до запањујућих резултата

За здравље је веома учинковита и мања физичка активност током дана

1678972775_shutterstock_1667057452.jpg
Фото: Shutterstock

Када је вежбање у питању, заборавите на поруку "све или ништа", јер је реч о замци. Људи, наиме, када почињу да се баве својим телом, обично намеравају да се томе посвете сто одсто. Прибегавају агресивним тренинзима, проводе сате у теретани, мислећи да ће једино тако видети жељене резултате. У стварности, међутим, довољно је десетак минута вежбања дневно да бисте били физички и ментално здрави.

До овог открића дошло се захваљујући великој, новој студији, објављеној у једном британском специјализованом часопису. На основу ње закључено је да само 11 минута свакодневне аеробне активности умереног до снажног интензитета може да смањи ризик од хроничних болести и смрти.

Студију је спровео Универзитет у Кембриџу и она представља преглед података из чак 196 студија. Праћено је више од 30 милиона одраслих у периоду од десет година. Тако је откривено да је 75 минута активности умереног интензитета током целе недеље (око 11 минута дневно), повезано са 23 одсто мањим ризиком од преране смрти, 17 процената - од развоја кардиоваскуларних болести и седам одсто мањим ризиком од рака, у поређењу са људима који су били неактивни.

Подсетимо, у САД постоје смернице везане за физичку активност - препоручује се 150 минута (22 дневно) физичке активности умереног интензитета и два дана вежбања недељно током којих би се јачали мишићи.

"Ако сте неко ко сматра да је идеја о 150 минута физичке активности умереног интензитета недељно помало застрашујућа, онда ће вас ови подаци обрадовати. Боље је радити било какву физичку активност него бити потпуно неактиван", поручио је др Сорен Браге, аутор студије са Универзитета у Кембриџу.

Међутим, ако желите да вежбате више од 75 минута недељно, имаћете више снаге, боље ћете управљати стресом, бићете расположени и мање склони депресији. Генерално, од више вежбања имаћете и више користи.

И прошлогодишња студија објављена у једном америчком часопису показала је да људи који су вежбали 2-4 пута више од препорученог минимума живе дуже од оних који уопште не вежбају.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.