· · Коментари: 0
тренинг

Вежбање пре спавања? Ево шта би требало да испоштујемо ако желимо добар сан

Редовно вежбање има много предности. Може да подстакне опуштање, смањи анксиозност и нормализује ваш унутрашњи сат, али да утиче и на сан

1661087070_yoga-g4759067c7_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Дуго се веровало да вежбање пре спавања може да отежа успављивање, али према недавним истраживањима, то није нужно тачно. Студије су откриле да је могуће уживати у вежбању пред спавање, а да не угрозите сан. Кључно је да водите рачуна о тачном времену и да се фокусирате на врсту вежбе која неће да утиче на вашу способност да заспите.

Према новом истраживању, вежбање умереног интензитета у року од 60 до 90 минута пре спавања не утиче на вашу способност да добро спавате.

Прочитајте још: Групно вежбање или самостално? Ево шта кажу истраживања да би могло да буде корисније

Да ли су неке врсте вежби боље од других пре спавања? Нису све вежбе једнаке када је реч о томе како утичу на ваш сан. Зато је, ако желите да вежбате увече, важно да мудро одаберете своју активност. Узмите у обзир и тачно време ваше вежбе. Уопштено говорећи, ако намеравате да вежбате ноћу, најбоље је да радите активности лаганог до умереног интензитета. Овај ниво активности може да вам помогне да брже заспите и имате квалитетнији сан.

Такође је важно да завршите тренинг најмање сат времена пре спавања. Ако је могуће, покушајте да завршите најмање 90 минута пре него што одете у кревет. Ово ће вашем телу дати довољно времена да се смири.

Примери активности лаганог до умереног интензитета укључују: јогу, истезање, ходање, пливање, вожња бицикле, лагано до умерено дизање тегова. Вежбе које изискују више енергије треба избегавати увече. Напорна физичка активност може да стимулише ваш нервни систем и превише повећа број откуцаја срца, што отежава могућност да заспите, пише Хеалтхлине.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.