Oglas
· · Komentari: 0
trening

Vežbanje pre spavanja? Evo šta bi trebalo da ispoštujemo ako želimo dobar san

Redovno vežbanje ima mnogo prednosti. Može da podstakne opuštanje, smanji anksioznost i normalizuje vaš unutrašnji sat, ali da utiče i na san

1661087070_yoga-g4759067c7_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Dugo se verovalo da vežbanje pre spavanja može da oteža uspavljivanje, ali prema nedavnim istraživanjima, to nije nužno tačno. Studije su otkrile da je moguće uživati u vežbanju pred spavanje, a da ne ugrozite san. Ključno je da vodite računa o tačnom vremenu i da se fokusirate na vrstu vežbe koja neće da utiče na vašu sposobnost da zaspite.

Prema novom istraživanju, vežbanje umerenog intenziteta u roku od 60 do 90 minuta pre spavanja ne utiče na vašu sposobnost da dobro spavate.

Pročitajte još: Grupno vežbanje ili samostalno? Evo šta kažu istraživanja da bi moglo da bude korisnije

Da li su neke vrste vežbi bolje od drugih pre spavanja? Nisu sve vežbe jednake kada je reč o tome kako utiču na vaš san. Zato je, ako želite da vežbate uveče, važno da mudro odaberete svoju aktivnost. Uzmite u obzir i tačno vreme vaše vežbe. Uopšteno govoreći, ako nameravate da vežbate noću, najbolje je da radite aktivnosti laganog do umerenog intenziteta. Ovaj nivo aktivnosti može da vam pomogne da brže zaspite i imate kvalitetniji san.

Takođe je važno da završite trening najmanje sat vremena pre spavanja. Ako je moguće, pokušajte da završite najmanje 90 minuta pre nego što odete u krevet. Ovo će vašem telu dati dovoljno vremena da se smiri.

Primeri aktivnosti laganog do umerenog intenziteta uključuju: jogu, istezanje, hodanje, plivanje, vožnja bicikle, lagano do umereno dizanje tegova. Vežbe koje iziskuju više energije treba izbegavati uveče. Naporna fizička aktivnost može da stimuliše vaš nervni sistem i previše poveća broj otkucaja srca, što otežava mogućnost da zaspite, piše Healthline.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas