Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
исхрана

Због чега не морате да се ОДРЕКНЕТЕ хлеба и тестенине уколико ЖЕЛИТЕ да смршате

Желите да кренете на дијету и одмах сте себи укинули угљене хидрате. Направили сте велику грешку, а нутриционисти су образложили због чега.

1643800247_bread-g30c7cd51c_1280.jpg
Фото: пиxабаy
Oglas

Када  год одлучимо да кренемо на дијету и смршамо, укидање угљених хидрата буде прва ствар коју одлучимо да урадимо.  На крају крајева, неке од наших омиљених намирница богатих угљеним хидратима, као што су хлеб, тестенина и кромпир, пуне су масноће која се лепи директно на наш стомак. Зар није  тако? Па заправо, не! Доносимо вам добре вести: одређени угљени хидрати заправо могу учинити наш стомак равнијим и помоћи у сагоревању нежељених килограма.  Осим тога, они су прилично неопходни за свакодневни живот.

Угљени хидрати су највећи извор енергије за наше тело

"Угљени хидрати такође играју драгоцену улогу у очувању здравља наших  црева, обезбеђујући корисна влакна у дигестивном тракту" рекао је нутрициониста Рхианнон Ламберт за познати часопис Тхе сун. Он такође сматра да  би угљени хидрати требало да чине отприлике једну трећину нашег дневног уноса калорија. На пример, бело брашно у Великој Британији мора бити обогаћено гвожђем, као и хранљивим материјама тиамином и ниацином, потребним за енергију.

Фото: пихабау

Пре него што се зарекнете да никада нећете уживати у тањиру тестенине или се одрећи хлеба, преиспитајте ову одлуку!
Ових 5 угљених хидрата би вам могло помоћи да се смршате:

1. Тестенина

Тестенина од целе пшенице је једноставан начин да повећате садржај влакана која ће вам помоћи да се дуже осетите ситим, побољшате здравље пробаве и смањите ризик од болести као што је дијабетес типа 2. Међутим, нутриционисти тврде да је здравија опција јести хладну тестенину.

2. Пиринач

Уколико желите да изгубите на тежини, препоручује се смеђи пиринач уместо белог. Можете обогатити укус смеђег пиринча додатком карија.

3. Кромпир

Печени кромпир помаже варењу због високог садржаја влакана и високог садржаја витамина Б6.
Б витамини играју важну улогу у одржавању здравог нервног система. Нутриционисти препоручују да се код печења кромпира избегава коришћење уља и да се уместо тога користе здравије опције.

4. Јабуке

Иако сте се можда зачудили откуд јабука на списку угљених хидрата  оно што би вас више могло изненадити јесте да једна мала јабука садржи  више угљрних хидрата од количине која се налази у просечној кришки хлеба! с друге стране, јабуке су добар извор влакана и витамина Ц и морају се наћи на нашем свакодневном менију.

5. Хлеб

Хлеб од целог зрна је препун хранљивих материја укључујући влакна, витамине Б, антиоксиданте и минерале у траговима. Хлеб такође има пребиотички ефекат који помаже у одржавању равнотеже вашег тела. Како се енергија коју добијамо конзумацијом хлеба споро ослобађа, током дана ћете ређе посегнути за кутијом кекса или чоколаде како бисте надокнадили недостатак енергије.

Прочитајте још: Воће за ДОРУЧАК? Научници објашњавају због чега је то ПАМЕТНА ОДЛУКА

Наравно, морате уносити све од наведеног у ограниченим количинама. Неуношење довољно угљених хидрата, као што је исхрана са високим садржајем протеина/мало масти, може довести до лошег расположења. Ово заузврат може довести до преједања; посебно веће уношење хране која је пуна шећера.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas