· · Коментари: 0
ТОП ФОРМА

ЉУТИ људи треба да попију ЈОГУРТ, несрећни МЕСО, а ТУЖНИ - зна се!

Нутриционисти тврде да је храна показатељ доминантног осећања, јер особе посежу за одређеним намирницама управо у зависности од тога која емоција преовлађује.

1597589026_Depositphotos_240780408_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Током еволуције људи су се у много чему променили, али не и у темпераменту и осећањима. Када је реч о емоцијама и даље важи подела на срећу, тугу, љутњу и тескобу, коју је још пре 2.500 година поставио Хипократ.

Прочитајте још: Имамо ИДЕАЛНО место за летовање, СВЕ УКЉУЧЕНО, а уз један УСЛОВ - добијате ПОПУСТ (ФОТО)

Прочитајте још: Разлози због којих УЈУТРУ треба ПИТИ ВОДУ

Руководећи се овим одредницама, савремени стручњаци, неуронутриционисти, открили су да одређеном храном лоша емоција може да се “преобрати” у добру, а позитивна задржи.

За срећу је потребно воће Фото: Депозит

У стању туге спонтано бирамо такозване тугофилне намирнице, у које спадају масноће, слаткиши и житарице. Организам је потребно снабдети намирницама које подстичу стварање серотонина, хормона среће и задовољства.

Једите чоколаду када сте тужни, али мало.

Међутим, у конзумирању масноћа и слаткиша не треба претеривати, јер су високоенергетске намирнице концентроване угљеним хидратима који краткотрајно стварају осећај доброг расположења, а могу да доведу до губитка контроле над калоријским уносом и гојазности.

Боље узмите житарице

Предност треба дати житарицама и производима од целог зрна, јер дуже одржавају ситост, али и добро расположење.

Прочитајте још: ШОКАНТАН ЗАКЉУЧАК: Ако ДЕТЕ много борави у кући имаће ВЕЛИКИ здравствени ПРОБЛЕМ

За срећу - поврће
За очување среће и радости, као најпожељнијег осећаја, треба јести воће и поврће, јер је реч о најздравијим намирницама.

Када превлада љутња, у организму се ствара вишак хормона норадреналина. Његова активност може да се неутралише уношењем млека и млечних производа, као што су сир, јогурт, кефир. То подстиче гашење ове негативне емоције.

Јогурт и сир гасе љутњу

Ове намирнице у мозгу утичу на активирање материја које коче љутњу и доводе до смирења.

Прочитајте још: Будите сигурни да је ХРАНА У ФРИЖИДЕРУ ИСПРАВНА: СТРУЧЊАЦИ кажу да пратитие ове САВЕТЕ и не коцкате се са ЗДРАВЉЕМ

У стањима тескобе и безвољности препоручује се риба и месо. Ћуреће и пилеће бело месо имају предност, али и јагњетина и телетина умањују тескобу и подижу добро расположење. Моћне омега 3 масне киселине из рибе отклањају безвољност, враћају позитивне емоције и чувају крвне судове мозга.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.