Oglas
· · Komentari: 0
ZDRAV ŽIVOT

Tri namirnice zlata vredne kojim ćete očistiti organizam nakon PRELEŽANOG KORONA VIRUSA

Ove zdrave namirnice mogu postati deo vaše svakodnevne ishrane koje će trajno čuvati vaše zdravlje.

1629667215_sardines-1489630_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Ovo je od presudne važnosti u periodu svetske pandemije korona virusa, a posebno ukoliko ste preležali ovaj virus. Ovaj virus napadao je pluća, dok je odbrana protiv njega podrazumevala veliki broj medikamenata koji direktno oštećuju jetru.

Pročitajte još: Izbacite KAMEN U BUBREGU uz pomoć ovog RECEPTA: Jeftina žitarica rešava problem za 10 dana!

Namirnice bogate beta-karotenom    

U voću i povrću narandžaste i crvene boje, poput cvekle, šargarepe, paradajza, crvene paprike krije se fantastičan pigment beta-karoten, koji smanjuje rizik od raka pluća. Voće i povrće bogato beta-karotenom sadrži i glutation, koji doprinosi detoksikaciji vašeg najopterećenijeg organa - jetre.   

Pročitajte još: Zamrznite i sačuvajte SVEŽE BILJE u maslinovom ulju! Osam koraka

Beta-karoten ima antioksidativna svojstva i zajedno sa drugim karotenoidima obezbeđuje 50% vitamina A potrebnog u zdravoj ishrani. Telo pretvara beta-karoten i ostale karotenoide u vitamin A – esencijalni nutritijent. Vitamin A igra esencijalnu ulogu u deobi ćelija, reprodukciji, rastu kostiju, održanju zdravog vida, zdrave kože i regulaciji imuno-sistema. Dovoljna količina vitamina A pomaže telu u borbi protiv infekcija. 

Namirnice bogate vitaminom C

Vitamin C (askorbinska kiselina) je vitamin koji se topi u vodi i najčešće se nalazi u voću i povrću, a ono je izvrsno za detoks organizma. Vitamin C deluje tako da podstiče proizvodnju enzima koji pomaže čišćenju jetre, a uz to pridonosi tome da pluća lakše prenose kiseonik u sve delove tela.   Namirnice koje obiluju ovim važnim antioksidansom su citrusno voće poput grejpa, kivija, limuna, pomorandže, limete, zatim su tu jagode, ananas. 

Pročitajte još: Jedan list ČUVARKUĆE dnevno utiče na zdravlje celokupnog organizma, a u kombinaciji sa MEDOM je prava bomba! (RECEPT)

Vitamin C nije samo potreban kada smo bolesni, nego konstantno za pravilno funkcionisanje našeg organizma. Uključen je u mnogo procesa koji se događaju u nama, a i veoma je snažan antioksidans. Izuzetno je važan za imuni sistem, a isto tako i za krvotok,  je veliki borac u borbi protiv anemije, jer potpomaže apsorpciju gvožđa.

Hrana bogata omegom-3 masnim kiselinama

Srce voli zdrave masnoće pa se brojne namirnice bogate njima nalaze na listi obveznih za očuvanje zdravlja srca i krvotoka. Najbolji izvor omega-3 masnih kiselina je plava, masna riba, a kao sekundarni možemo izdvojiti orahe, bademe i lanene semenke. U slučaju da se na nedeljnoj bazi plava riba ne konzumira barem dva puta nedeljno, preporučljivo je ishranu dopuniti dodacima ishrani koji sadrže omega-3 masne kiseline. 

Pročitajte još: Dijeta PUN TANJIR: 10 namirnica koje možete jesti neograničeno! (MENI)

Među namirnicama koje takođe obiluju omega-3 masnim kiselinama su bademi, pistaći, lanene semenke, orasi, čija semenke, spanać. Ove masne kiseline izuzetno su važne jer smanjuju trigliceride, čime pomažu radu jetre.  Takođe, njihova se snaga krije i u tome što snažno štite jetru osoba koje pate od viška kilograma i dijabetesa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas