Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
АНЕНИЈА

У пролеће једите што више ЗЕЉА: Много витамина и мало калорија

Битан део пролећне исхране је и зеље.

1617012329_Depositphotos_156660782_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Доказано је да овај зелениш позитивно утиче на срце, расположење, имунитет, стварање црвених крвних зрнаца, чува кости и мишиће.

Прочитајте још: Подиже имунитет и смањује шећер у крви: Ова биљка користи се вековима у традиционалној медицини, а има бројне здравствене бенефите

Не тако давно зеље је уз коприву третирано као "храна за сиромашне", али то дефинитивно није истина, јер ово поврће обилује хранљивим састојцима.

Смирује нерве
Исхрана богата зељем смирује нерве, активира мождане процесе, отклања немир и нервозу, снижава холестерол, помаже код реуме и упале вена.

Зеље се посебно препоручује дојиљама, али и онима који воле неку чашћицу алкохола више.

Свеже листове зеља користите за опекотине

Свеже листове зеља могуће је користити у случају благих опекотина, других упала и инфекција на кожи, свраба и убода инсеката.

Дијета зељем не гоји, има мало калорија и много витамина

С обзиром на то да не гоји, нутриционисти га препоручују свима који држе дијету. Иако има мало калорија, ово зелено поврће садржи много витамина, пре свега витамина Ц и обиље минерала (гвожђа, калијума, фосфора, калцијума).

При одабиру зеља важно је да се зна да је младо зеље много укусније него старије, које под утицајем сунца добија горчину. Када берете дивље зеље, бирајте неоштећене унутрашње листове, а пре употребе их добро оперите под млазом воде.

Прочитајте још: Зашто је добро да пијемо НАПИТАК ОД ЦЕЛЕРА?

Иако је веома корисно за здравље, зеље може да проузрокује проблеме код особа склоних каменцу у бубрезима или жучној кеси.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas