Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ

РУСКИ травари се заклињу у лековитост ЧУВАРКУЋЕ. Ево за које проблеме се користи (РЕЦЕПТИ)

Према народном предању, чуваркућа штити кућу и породицу од пожара, удара громова, као и од вампира и вештица.

1637424731_shutterstock_538216282.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Лековита биљка чуваркућа, која води порекло из Мексика, позната је по својој отпорности, неуништивости и лековитости, посебно код упале уха. Чуваркућа садржи танин, биљну слуз, масно уље, смолу, калцијумов малат, мрављу и јабучну киселину. Модерна су истраживања потврдила да поседује изузетно вредне киселине, флавоноиде и угљене хидрате.

Прочитајте још: СТАВ ШМЕКЕРА: Да ли препознајете глумачку легенду? 80-их је пленио својом харизмом, а девојке су ЛУДЕЛЕ ЗА ЊИМ (ФОТО)

У народној медицини користи се због својих антиупалних, адстрингентних и диуретичких својстава. Примјењује се у облику сока, облога, масти, тинктуре или чаја

Лековито дејство чуваркуће

Прочитајте још: ПЕНЕЛОПЕ КРУЗ се овако шета Њујорком: Питали сте се како се носе панталоне које је глумица савршено уклопила

Она је стари народни лек за ухобољу, оштећења бубне опне и губитак слуха. Нјен сок раствара вишак скрућене смоле у уху и смањује бол. Чак је и неки педијатри препоручују за децу. Да би се њоме лечили довољно је истиснути 2 до 3 милилитара сока из листа, укапати у ухо, мало одлежати и након неколико минута пустити да сок исцури из уха.

Сок од чуваркуће
Сок чуваркуће садржи полисахариде и антибактеријске супстанце који су делотворни против бактерија. Помаже и код живчаних сметњи, страхова и против цревних паразита. Може се пити или гргљати у случају бронхитиса, гнојне упале зуба, уха и грла. Препоручује се код злоћудног тумора матернице и усне шупљине. Потребно је три кашичице сока на дан или појести неколико листова ове биљке.

Чуваркућа има слично деловање алое вера, која је позната у лечењу различитих кожних тегоба. Ова се биљка сматра једним од најсигурнијих лекова за широк спектар кожних болести. Због антиупалних и антисептичких својстава служи и као одлична прва помоћ код опекотина, убода и уједа, јер пружа брзо олакшање и смирење.

Прочитајте још: Боја косе много говори о ТЕМПЕРАМЕНТУ: Шта значи ако имате плаву, црну или црвену косу, а шта ако често мењате боју?

Чуваркућом се могу третирати курје очи, пегице, ране и чиреве, херпес зостер или тврда кожа на табанима, брадавице, опекотине, као и на болна места настала од гихта или убода инсекта.

Чај за обилне менструације

Чај од чуваркуће изврстан је код обилних менструација, менструалних грчева, пролива и чирева. 

За припрему лековитог чаја потребно је кувати 10грама свеже или 12 грама осушене чуваркуће најмање 15 минута на лаганој ватри у 250 милилитара воде. Процедити и пустити да се охлади. Ујутро на празан стомак попити шољицу чаја, а након тога сваки сат по једну кашику чаја.

Конзумирање листа чуваркуће
Уколико се свако јутро поједе по лист чуваркуће на тај начин ће бити побољшан систем органа за варење и генерално ојачан цео организам. Конзумирањем само једног листа дневно доприноси се очувању имуног система и превенцији инфекција. 

Лековита мешавина против затвора

За припрему лека против затвора потребно је помешати 300 грама исецканих свежих листова чуваркуће са 500 грама меда. Све заједно ставити у теглу, поклопити, замотати у фолију и држати у фрижидеру. Узимати кашику сваког јутра пола сата пре доручка и кафе, а препоручује се и да се пола сата након овог еликсира ништа не конзумира. 

Прочитајте још: ТРАГЕДИЈА: Популарна певачица преминула у 48. години

Показало се да је чуваркућа нарочито ефикасна ако се комбинује са медом, и то за јачање имунитета, циста, лошег варења, а посебно је добра за затвор. Смеса од чуваркуће и меда убрзава метаболизам и чисти тело од токсина. Делује детоксикацијски и препоручује се након неумерености у јелу и пићу. Такође се користи и код срчаних мана по препоруци руских лекара.

Прочитајте још: Седам занимљивих ЖЕНСКИХ имена која су изведена од БИЉАКА

Лек за хемороиде

За припрему овог лека потребно је 300 грама уситњених листова чуваркуће, 750 грама домаћег ливадског меда и један лимун. Лимун прво добро опрати па убацити у воду у којој је отопљена кесица соде бикарбоне. Он у тој води треба да стоји сат времена да би се кора очистила од пестицида. Након тога испрати лимун и танко нарезати, помешати са уситњеним листовима чуваркуће и све добро самлети па процедити кроз газу. У добијени сок додати мед и добро помешати дрвеном кутлачом. Смесу чувати у фрижидеру. Лек узимати ујутро на празан стомак по једну кашичицу.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas