· · Коментари: 0
АЛЕТРНАТИВА

Три НАЈЈЕФТИНИЈА РУСКА препарата која нису доступна у ЗАПАДНИМ ЗЕМЉАМА

Многи препарати још увек нису довољно клинички истражени и зато је њихов статус под знаком питања

1658843865_doctor-g84b62e073_640.jpg
Фото: Pixabay

Најнеопходнији лекови су у Русији јефтини и свуда их има. У њих спада и неколико заиста ефикасних јефтиних средстава са којима западни пацијенти немају додира. Ипак, многи препарати још увек нису довољно клинички истражени и зато је њихов статус под знаком питања.

Прочитајте још: Свете биљке које ће вас штитити уколико их будете гајили у свом дворишту: Ове 4 биљке ће вам помоћи, а могу имати и лековито дејтво (ФОТО)

1. Зељонка

Ово органско једињење откривено је 1879. године у Немачкој, а касније су откривена и његова антисептичка својства. Овај препарат није захтеван у погледу чувања, а средином 20. века је био доста јефтин. У Совјетском Савезу је пласиран у виду алкохолног раствора коме је народ дао назив „зељонка“ по зеленој боји. Испоставило се да средство има још и својство да брзо суши пликове. У међувремену језаборављен и у Немачкој, и у другим европским земљама.

2. Валидол

Прочитајте још: Марина Висковић није изневерила фанове: Певачица наступала са повредом леђа, сви су мислили да је то део стајлинга (ФОТО)

Према резолуцији Руске академије медицинских наука из 2007. године, валидол је требало да буде изузет из списка лекова који се продају са попустом јер је застарео и није довољно ефикасан. Па ипак, овај лаки седатив је остао на списку. Додуше, само га баке још увек користе за смирење. Свака бака у Русији зна шта треба да ради кад се насекира или је жигне срце – стави валидол под језик и одмах јој буде лакше.

3. Тегле и фластери

У прошлом веку се сматрало да се свака прехлада добро лечи загревањем леђа. Коришћене су две болне методе. На леђа су лепљени фластери са слачицом или су стављане вруће стаклене тегле. Већина земаља је одустала од овог неефикасног „самокажњавања“, али се на постсовјетском простору те методе још увек примењују.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.