Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

6 намирница које су богате ЗДРАВИМ МАСТИМА: Веома су хранљиве

Одређене намирнице са високим садржајем масти садрже важне хранљиве материје које могу бити од користи за наше здравље

1708868862_shutterstock_1382567966.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Иако су масти у исхрани некада избегаване и сматране главним фактором који доприносе срчаним обољењима, истраживања су открила да постоје и добре масти. 

Намирнице богате мастима које су хранљиве

Авокадо

Док вец́ина воц́а првенствено садржи угљене хидрате, авокадо је пун масти. Има око 80% масти што је више од вец́ине животињских намирница. Авокадо је такође међу најбољим изворима калијума у ​​исхрани, обезбеђујуц́и 15% дневне вредности по порцији од 150 грама. Поред тога, има антиоксидативна једињења. Авокадо се сматра и одличним извором влакана.

Тамна чоколада

Веома је богата мастима, а масти чине око 65% калорија. Важно је одабрати тамну чоколаду са најмање 70% какаа, јер друге сорте садрже више шец́ера и мање хранљивих материја и антиоксиданата које тамна чоколада пружа. Поред тога, црна чоколада садржи влакна и неколико значајних хранљивих материја, укључујуц́и гвожђе и магнезијум. Такође је пун антиоксиданса као што је ресвератрол, исти антиоксиданс који црвеном вину даје здравствене предности, и епикатехин, који може имати својства против старења и побољшања перформанси.

Цела јаја

Некада су цела јаја сматрана нездравим јер су жуманца богата холестеролом и мастима. Међутим, нове студије су показале да холестерол у јајима не утиче негативно на холестерол у крви, барем не код вец́ине људи, пише Хеалтхлине. Поред тога, јаја су богата хранљивим материјама, садрже разне витамине и минерале. Један пример је холин, хранљива материја која је неопходна за здравље мозга и нерава. Једно јаје (50 грама) обезбеђује 27%  холина. Јаја су такође храна погодна за губитак тежине. Богате су протеинима, што вам може помоц́и да останете сити између оброка и да смањите вишак калорија.

Масне рибе

Масна риба се широко сматра једним од најхранљивијих извора животињских протеина. Ово укључује рибу као што је лосос, пастрмка, инц́уни, скуша, сардине и харинге. Ове рибе су пуне омега-3 масних киселина које су здраве за срце, висококвалитетних протеина и разних витамина и минерала.

Орашасти плодови

Садрже пуно здравих масти и влакана и добар су биљни извор протеина. Орашасти плодови такође садрже витамин Е и пуни су магнезијума, минерала којег вец́ина људи не добија довољно.  Здрави орашасти плодови укључују бадеме, орахе, макадамије и многе друге.

Екстра девичанско маслиново уље

Има висок садржај олеинске киселине, масне киселине са снажним антиинфламаторним својствима. Ова маст је суштинска компонента медитеранске дијете, за коју се показало да има бројне здравствене предности у вези са здрављем срца, управљањем шец́ером у крви и контролом тежине.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas