Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Четири намирнице које ОПУШТАЈУ организам, одличне у борби против стреса

Свакодневно доживљавање стреса умара тело, а природна инфузија је свуда око нас

1646919581_woman-gb4568faec_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Стрес и анксиозност су у данашње време постали готово неизбежни пратиоци нашег дана, срећом, постоје намирнице које нам могу помоћи да се изборимо са негативним мислима и осећањима:

Лосос

Намирнице које ће вас дефинитивно натерати да се добро осећате су оне са високим садржајем омега-3 масти, попут лососа и других облика масне рибе. Поред тога што помажу у борби против депресије, студије су показале да су ове здраве масти посебно корисне у борби против анксиозности.

Прочитајте још: 5 НАЈЗДРАВИЈИХ ВРСТА РИБЕ: Имају пуно витамина, а мало калорија

Омега-3 помажу у смањењу упале и анксиозности за 20 процената код млађих одраслих особа које су искусиле свакодневни стресор за који је познато да изазива анксиозност. Масна риба је такође богата витамином Д; низак ниво Д је повезан са депресијом, стањем повезаним са анксиозношћу.

Чај од камилице

Показало се да камилица делује као благи седатив и може да ублажи напетост мишића и укроти анксиозност и раздражљивост . У једној студији, они који су узимали екстракт камилице осам недеља имали су ниже резултате на тестовима анксиозности од оних који су узимали плацебо.

Фото: Пиксабеј

Камилица је једна од најчешће коришћених и најпознатијих лековитих биљака на свету. У ствари, сваког дана пијемо више од милион шољица. Такође не садржи кофеин, тако да га можете пијуцкати пре него што паднете у кревет. 

Леблебије

Богате триптофаном, аминокиселином коју тело користи за производњу серотонина, хемикалије за добар осећај у мозгу. Студије су показале да недостатак триптофана може бити повезан са анксиозношћу.

Махунарке такође садрже фолат, витамин Б који помаже у регулисању расположења; шоља куваног сланутка обезбеђује више од 70 процената дневног препорученог уноса. Осим тога, висок садржај протеина (14,5 г по куваној шољи) и влакана (12,5 г по куваној шољи) може помоћи у одржавању стабилног шећера у крви и стабилизацији расположења.

Наранџе

Наранџе су богате витамином Ц – једна поморанџа садржи 70 милиграма витамина, испуњавајући скоро читаве дневне потребе. Можда најпознатији по својој моћи јачања имунитета , витамин Ц може помоћи у ублажавању стреса (чак и арома смирује).

У једној студији која је волонтере подвргла стресном задатку, они који су узимали витамин прошли су боље у мерењу стреса од оних који су примали плацебо. Витамин је имао субјективан ефекат на учеснике (субјекти су пријавили да се осећају боље), а такође је радио на кардиоваскуларном (срце) и неуроендокрином (мозак и хормони) нивоима.

Започните дан поморанџом за доручак или је узмите као укусну поподневну ужину у комбинацији са бадемима или јогуртом. Додајте једну у своју салату за мало киселе слаткоће, укључите једну у салсу или користите као прелив за пилетину или рибу. Покушајте да убаците делове наранџе у смутије — одлично је упарено са другим воћем богатим витамином Ц, као што су јагоде , лимун, манго, ананас, папаја, киви или грејпфрут.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas