Oglas
· · Komentari: 0

Četiri namirnice koje OPUŠTAJU organizam, odlične u borbi protiv stresa

Svakodnevno doživljavanje stresa umara telo, a prirodna infuzija je svuda oko nas

1646919581_woman-gb4568faec_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Stres i anksioznost su u današnje vreme postali gotovo neizbežni pratioci našeg dana, srećom, postoje namirnice koje nam mogu pomoći da se izborimo sa negativnim mislima i osećanjima:

Losos

Namirnice koje će vas definitivno naterati da se dobro osećate su one sa visokim sadržajem omega-3 masti, poput lososa i drugih oblika masne ribe. Pored toga što pomažu u borbi protiv depresije, studije su pokazale da su ove zdrave masti posebno korisne u borbi protiv anksioznosti.

Pročitajte još: 5 NAJZDRAVIJIH VRSTA RIBE: Imaju puno vitamina, a malo kalorija

Omega-3 pomažu u smanjenju upale i anksioznosti za 20 procenata kod mlađih odraslih osoba koje su iskusile svakodnevni stresor za koji je poznato da izaziva anksioznost. Masna riba je takođe bogata vitaminom D; nizak nivo D je povezan sa depresijom, stanjem povezanim sa anksioznošću.

Čaj od kamilice

Pokazalo se da kamilica deluje kao blagi sedativ i može da ublaži napetost mišića i ukroti anksioznost i razdražljivost . U jednoj studiji, oni koji su uzimali ekstrakt kamilice osam nedelja imali su niže rezultate na testovima anksioznosti od onih koji su uzimali placebo.

Foto: Piksabej

Kamilica je jedna od najčešće korišćenih i najpoznatijih lekovitih biljaka na svetu. U stvari, svakog dana pijemo više od milion šoljica. Takođe ne sadrži kofein, tako da ga možete pijuckati pre nego što padnete u krevet. 

Leblebije

Bogate triptofanom, aminokiselinom koju telo koristi za proizvodnju serotonina, hemikalije za dobar osećaj u mozgu. Studije su pokazale da nedostatak triptofana može biti povezan sa anksioznošću.

Mahunarke takođe sadrže folat, vitamin B koji pomaže u regulisanju raspoloženja; šolja kuvanog slanutka obezbeđuje više od 70 procenata dnevnog preporučenog unosa. Osim toga, visok sadržaj proteina (14,5 g po kuvanoj šolji) i vlakana (12,5 g po kuvanoj šolji) može pomoći u održavanju stabilnog šećera u krvi i stabilizaciji raspoloženja.

Narandže

Narandže su bogate vitaminom C – jedna pomorandža sadrži 70 miligrama vitamina, ispunjavajući skoro čitave dnevne potrebe. Možda najpoznatiji po svojoj moći jačanja imuniteta , vitamin C može pomoći u ublažavanju stresa (čak i aroma smiruje).

U jednoj studiji koja je volontere podvrgla stresnom zadatku, oni koji su uzimali vitamin prošli su bolje u merenju stresa od onih koji su primali placebo. Vitamin je imao subjektivan efekat na učesnike (subjekti su prijavili da se osećaju bolje), a takođe je radio na kardiovaskularnom (srce) i neuroendokrinom (mozak i hormoni) nivoima.

Započnite dan pomorandžom za doručak ili je uzmite kao ukusnu popodnevnu užinu u kombinaciji sa bademima ili jogurtom. Dodajte jednu u svoju salatu za malo kisele slatkoće, uključite jednu u salsu ili koristite kao preliv za piletinu ili ribu. Pokušajte da ubacite delove narandže u smutije — odlično je upareno sa drugim voćem bogatim vitaminom C, kao što su jagode , limun, mango, ananas, papaja, kivi ili grejpfrut.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas