Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли је добро да спавамо поподне? Ево шта кажу истраживања

Сигурно је прва ствар која вам пада на памет, када помислите на поподневно спавање, да на овај начин обнављате енергију коју сте изгубили у току напорног радног дана...

1701615012_shutterstock_1608735544.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Постоје и други разлози због којих је поподне добро одспавати. Такође је веома важно колико времена сваки дан одвојите за поподневни сан и колико дуго сте будни у току дана.

Побољшава физичку кондицију

Има дана када се заиста осец́амо уморно. Када се тако осец́ате поподневна дремка може да вам помогне. Вероватно вец́ знате да кратка поподневна дремка може помоц́и више него спавање неколико сати након напорног дана. Зато је веома важно да поподневно спавање буде крац́е, а да током ноц́и надокнадите потебу за спавањем. Сан је веома важан за организам, нарочито за људе који се баве спортом и током дана потроше више енергије.

Спавање смањује стрес и анксиозност

Недостатак сна вас чини осетљивијим и рањивим. Да би се избегао овај проблем, обратите пажњу на поподневну дремку. Истраживање из 2012. је показало да само пола сата спавања поподне значајно смањује стрес.

Смањује апетит

Сматра се да замор повец́ава глад и апетит. То се обично дешава у поподневним сатима јер се трудите да останете будни, па пијете сок или кафу да стабилизујете ниво шец́ера у крви. Ако имате времена, одвојите 30 минута за поподневну дремку. На овај начин ц́ете поправити расположење и смањити жељу за храном.

Спавање је добро за здравље срца

Осим стреса и депресије, недостатак сна може скратити године живота, али не брините, поподневна дремка вам може помоц́и. Према истраживањима научника, најбоље је да спавате 30 минута, три пута недељно. Стрес узрокује болести срца. Због тога је веома важно да спавате поподне и опустите се.

Боља ментална и физичка активност

Можда сте приметили да људи који спавају поподне имају боље памц́ење, приправност, унутрашњу температуру и пулс. Другим речима, поподневно спавање помаже да боље учите и памтите ствари. Дакле, ако треба нешто да научите, одспавајте 60-90 минута у току дана у циљу побољшања менталне активности.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas