Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Проблем који имају многи: Докторка открива како да се решите НАДУТОСТИ и ГАСОВА у стомаку

Да нам многе емоције долазе из стомака потврђују “лептирићи кад се заљубимо”, осећај “сите топлине” после доброг оброка, али и сталан осећај надутости и тежине у стомаку, неретко опстипације или изненадне дијареје пред испит, јавни наступ, важан састанак или пут…

1645717920_pjimage--49-.jpg
Фото: др Снежана Лукић
Oglas

Дакле, повезаност различитих осећања и дигестивног система је веома присутна у нашем животу, а с обзиром на то да живимо брзо и и под притиском, све је већи утицај стреса на наш цревни систем, без обзира да ли говоримо о почетним тегобама или погоршању оних већ постојећих.

О тегобама које прате нервозу црева и о томе да ли је и на који начин могуће помоћи овим особама разговарамо са доц. др Снежаном Лукић, субспецијалистом гастроентерологије и шефом Кабинета за функционалну дијагностику Клинике за гастроентерологију и хепатологију, Универзитетског Клиничког Центра Србије.

Велики број пацијената се жали на тегобе као што су надутост и појачани гасови у цревима. Чешће су у питању жене, мада и мушкарци могу имати наведене непријатне тегобе. То су пацијенти најчешће у средњем животном добу, радно и социјално способни, а жале се не само на непријатност због тегоба, већ и немогућност свакодневног, уобичајеног функционисања. Због наведених тегоба, њихова радна способност, али и друштвени живот су значајно нарушени. 

Како се манифестују функционални поремећаји?

Надимање је један од најчешћих симптома због ког се пацијенти јављају гастроентерологу. Разлози за настанак надутости могу бити грешке у исхрани, функционални или органски поремећаји. Када говоримо о грешкама у исхрани, које доводе до појаве надутости првенствено мислимо на нередовну исхрану, обилне оброке, недовољно жвакање хране, уношење неадекватних намирница које надимају, конзумирање газираних пића и пушење. Тегобе које пацијенти наводе су појачано пуштање гасова, крчање и претакање у цревима, непријатан осећај у трбуху, па и бол. Тегобе су често повезане и јављају се после оброка. Пацијенти их описују као осећај да имају камење у трбуху. У том случају можемо говорити о функционалној диспепсији. 

Када пацијент има надимање које је праћено болом у трбуху, проливима или затвором, а тегобе су повезане са цревним пражњењем, можемо посумњати на синдром иритабилног колона. Међутим, код неких пацијената тегобе не можемо повезати ни са функционалном диспепсијом, ни са синдромом иритабилног колона, тада можемо говорити о функционалном надимању трбуха. 

Када најчешће долази до погоршања ових тегоба?

Ако детаљно и пажљиво поразговарате са пацијентом, веома често можете добити податак да су наведене тегобе везане за неки стресни догађај. Најчешће и понављани стресни догађај доводи до поновног јављања тегоба. Поред стреса, окидач ових тегоба може бити одређена храна или пиће, укључујући пшеницу, млечне производе, цитруси, пасуљ, купус, млеко и газирана пића.

Зашто је СТРЕС главни окидач тегоба?

Улога стреса у свим функционалним болестима дигестивног система који су праћени надимањем трбуха је веома велика и значајна. Та улога проистиче из везе мозга и црева, такозване мозак- црево осовине. Веза мозак- црево је двосмерна, колико мозак утиче на црево, толико и црево утиче на мозак. Улога стреса, посебно анксиозности- забринутости има улогу у свим механизмима који учествују у настанку функционалних поремећаја дигестивног система од висцералне преосетљивости, преко поремећаја покретљивости црева до промене у саставу цревне микробиоте. 

Шта саветујете пацијентима?

Првенствено је потребно променити исхрану и лоше животне навике уз примену одређених производа. Често се препоручују и дијете са смањеном количином лактозе, глутена и ФОДМАПс дијета. Једно од најделотворнијих решења уз коригован начин исхране је примена препарата ФЛОБИАН®, који помаже да се смањи продукција гасова и ублажи надутост. Закључено је и клинички доказано да ФЛОБИАН®, помаже код чак 95% пацијената.

Фото: Промо

На крају, важно је напоменути, да се пацијенти који примете нагли губитак тежине, велики број столица,  крварење из дебелог црева, анемију, необјашњиво повраћање, потешкоће са гутањем и стални бол који се не ублажава прописаном терапијом за ИБС, обавезно јаве свом изабраном лекару.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas