Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Долазе топли дани, а самим тим и опасност од САЛМОНЕЛЕ: Ево који су ПРВИ симптоми ове бактерије

Бактерија која изазива дијареју и повраћање

1649932569_bolovi.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Салмонела је једна од најчешћих бактерија која напада организам, обично дигестивни тракт.

Прочитајте још: ЗДРАВЉЕ ОЧИЈУ: Придржавајте се ове четири навике како не бисте имали проблема са видом

Шта је салмонела?

Бактерија која се може добити тровањем хране. Добила је име по америчком научнику доктору Салмону. Инфекција изазвана салмонелом назива се салмонелоза и од ње свако може да оболи, посебно су осетљиви људи који се боре са опаком болести.

Симптоми

Слмонелоза се може јавити од 12 до 72 сата од заражавања бактеријом и немају сви симптоме. Први симптоми укључују:

- дијареју
- грозницу
- повраћање
- грчеве у стомаки

Симптоми трају између четири и седам дана, а обично оболелима није потребна хоспитализација. Једино што може бити опасно је уколико дође до дехидрације, због исцрпљености организма, због чега им се препоручује чест унос течности.

Како се салмонела шири?

Салмонела се обично шири у контаминираној храни која није правилно припремљена пре јела. Бактерије живе у домаћим животињама, а најчешће се може добити у јајима или једући недовољно куваном или прженом месу.

Прочитајте још: ЧУПКАШ КОЖУ НА ЛИЦУ, НОГАМА ИЛИ РУКАМА? Три практична савета да прекинете са ружном навиком

Савет: Како бисте били сигурни да сте убили све бактерије, обавезно добро скувајте месо. Такође, воће, поврће, треба добро опрати пре јела или спремања. Салмонела, такође има везе и са хигијеном, па уколико не оперете руке након коришћења тоалета, а узмете да припремате храну, такође можете добити ову бактерију.

Да ли је салмонела смртоносна?

Она обично не угрожава живот, а мање од једног процента људи премине од последица ове бактерије. Посебно ако се јаве одређене компликације.

Уз дијарењу и повраћање постоји ризик од дехидрације, па је веома битно да се узима доста течности. Ако салмонела дође до крвотока, може заразити ткива у вашем организму, укључујући мозак, срце и крвне судове.

Неки људи могу добити реактивни артритис који је такође познат као Реитеров синдром, чак и неколико месеци касније од заражавања бактеријом.  Ово узрокује бол у зглобовима, иритацију ока и болно мокрење.

Прочитајте још: Да ли патите од ГЕЛОТОФОБИЈЕ? Ево како да препознате симптоме ретког поремећаја

Уколико добијете неке ових симптома, праћене температуром која траје дуже од једног дана или се не спушта, или ако симптоми трају дуже од три дана, обавезно се јавите лекару.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas