Oglas
· · Komentari: 0

ČUPKAŠ KOŽU NA LICU, NOGAMA ILI RUKAMA? Tri praktična saveta da prekinete sa ružnom navikom

Svi mi s vremena na vreme uhvatimo krastu ili kvrgu, ali za one sa poremećajem čupkanja kože može biti skoro nemoguće kontrolisati te nagone. Osim kozmetičkog uticaja ponavljajućih lezija kože i ožiljaka, ovaj poremećaj može dovesti do ozbiljnih infekcija, stida, depresije i anksioznosti

1649852734_profimedia-0665586576.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Možda se osećate usamljeno ili posramljeno, ali treba da znate da ovo stanje pogađa najmanje pet miliona Amerikanaca. Dijagnoza poremećaja diranja kože, takođe poznata kao poremećaj ekskoriacije, postavlja se kada postoje ponovljeni pokušaji da se prestane sa čupkanjem koje je, ili uznemirujuće ili ometa društveno ili radno funkcionisanje. Poremećaj ekskoriacije je jedan od grupa poremećaja koji su povezani sa opsesivno-kompulzivnim poremećajem (OCD) .

Već znate da to nije stvar volje – pokušaj da prestanete je ekvivalentan tome da kažete nekome da nema visok krvni pritisak. Dobra vest je da terapija, lekovi i dermatološki tretmani mogu pomoći. Za većinu, međutim, nijedan tretman neće biti lekovit, a vi ćete doživeti remisiju i recidiv.

Ako imate realna očekivanja i naoružate se raznim veštinama za čupkanje kože, to će ovo stanje  učiniti mnogo lakšim za upravljanje. Evo četiri saveta koji vam mogu pomoći da se uhvatite u koštac sa svojim odabirom.

1. Upoznajte svoje okidače

Možda ćete biti u iskušenju da čupkate iz raznih razloga, od dosade, svraba ili negativnih emocija ili jednostavnog gledanja ili osećanja kože. Možda ćete čak smatrati da je iskustvo samog čupkanja prijatno. Razumevanje vaših okidača može biti prvi korak u odlučivanju o tome koje tretmane ćete nastaviti. Na primer, ako je vaše čupkanje izazvano stanjem kože kao što su akne ili svrab, najbolje bi vam bilo da prvo posetite dermatologa. 

Pročitajte još: JEDNA PORCIJA ROTKVICA POKREĆE STOMAK: 8 zdravstvenih prednosti zbog kojih ćete je jesti svaki dan

Međutim, ako je vaše branje izazvano depresijom, anksioznošću ili više nagona, trebalo bi da se konsultujete sa stručnjakom za mentalno zdravlje koji ima stručnost u vezi sa ovim poremećajem.

2. Otežajte diranje kože

Jedna jednostavna strategija za smanjenje čupkanja, koja se zove kontrola stimulusa, uključuje promenu vašeg okruženja kako bi se otežalo čupkanje. Primeri ove tehnike uključuju držanje noktiju kratkim, nošenje rukavica u trenucima kada je najverovatnije da ćete krenuti sa diranjem kože, i otežavanje pristupa koži tako što ćete nositi usku odeću ili košulje dugih rukava. 

Takođe možete pokušati da skrenete pažnju rukama bilo kojim predmetom, uključujući loptice za stres i igračke za zapetljavanje. Kada pronađete predmet koji vam odgovara, pobrinite se da ga imate svuda gde provodite vreme, kao što su posao, kuća i torba, tako da ste potpuno pokriveni.

3. Terapija

Kognitivna bihejvioralna terapija je struktuirani tip psihoterapije koja ima za cilj da proizvede zdravije ponašanje i uverenja identifikujući beskorisne misli i ponašanja. Za ovaj poremećaj je razvijen specijalizovani tip terapije. Ova vrsta terapije uključuje više tehnika kontrole stimulusa opisanih iznad, kao i obuku za preokretanje navika, u kojoj se pojedinci uče da se uključe u bezopasno motorno ponašanje (kao što je stiskanje pesnica) u trajanju od jednog minuta kada se aktiviraju da čapkaju. 

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas