Oglas
· · Komentari: 0

ZDRAVLJE OČIJU: Pridržavajte se ove četiri navike kako ne biste imali problema sa vidom

Povedite računa na vreme

1649919513_soroush-karimi-ZcczBXrkXgA-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Oglas

Kada su oči i vid u pitanju, većina ih zapostavlja dok se ne pojavi određen problem. Ali, jako je važno da preventivno vodimo računa o zdravlju svih organa, a pogotovo očiju, budući da preko tog čula dobijamo najviše informacija iz okruženja.

Kada je ishrana u pitanju, izuzetno je značajno unošenje namirnica koje sadrže karotenoide, omega-3 masne kiseline, vitamine A, C i E (šargarepa, kelj, losos, batat, pomorandže, grejprfrut, limun..). Pored toga, morate da povedete računa i o navikama koje mogu da oštete zdravlje i vitalnost vaših očiju.

1. Kontrolišite šećer

Jedan od vodećih uzroka slepila kod odraslih jeste dijabetes. Zato morate kontrolisati šećer redovno, budući da šećerna bolest može dovesti do brojnih oboljenja oka kao što su dijabetička retinopatija ili makularni edem, katarakta i glaukom.

Pročitajte još: Najbolje navike za mršavljenje kojih se pridržavaju stanovnici različitih zemalja

Ukoliko imate ovu dijagnozu pridržavajte se propisanog načina ishrane, budite fizički aktivni i redovno idite na lekarske preglede.

2. Trljanje oka

Usled jakog trljanja oka, rožnjača se može deformisati, odnosno promeniti svoj oblik. Poznati oftalmolog je upozorio:

 Ovo stanje će izazvati zamagljen vid i promene u vidu, a ponekad se, u cilju lečenja stanja, razmišlja o transplantaciji rožnjače. Umesto da prstima dodirujete oči, stanje je bolje lečiti veštačkim suzama ili antialergijskim kapima

Dakle, sledeći put dobro razmislite pre nego što krenete jako da trljate oči.

3. Štitite oči

Naočare za sunce, osim što estetski izgledaju lepo, igraju bitnu ulogu u očuvanju normalnog funkcionisanja našeg oka. Na otvorenom prostoru, u vazduhu, može se naći mnoštvo štetnih čestica koje mogu iziritirati oko i dovesti do drugih problema.

Poznati profesor Bendžamin Bert, objasnio je koliko je važno nošenje naočara za sunce:

– O naočarima za sunce, treba razmišljati kao o kremama sa zaštitnim faktorom za oči. UV zraci mogu da izazovu oštećenje mnogih slojeva oka, uključujući opekotine na površini oka, pa čak i da unište strukturu u dubini oka.

Pročitajte još: Kratak TEST za proveru zdravlja SRCA! Sve što vam treba je hladna voda!

UV zraci izuzetno su opasni jer mogu da izazovu različite zdravstvene probleme, poput  katarakte.

4. Cigare

Bilo da ste aktivni ili pasivni pušač, ako ste često okruženi dimom, to može ostaviti posledice i po vaše oči.

Mnogi oftalmolozi i očni hirurzi smatraju da dim može da ubrza i pospeši nastanak katarakte. Osim toga, duvanski dim može dovesti i do drugih problema koji nisu direktno povezani sa očima, ali čije štetne posledice mogu uticati na celokupnu strukturu oka. Konzumacija cigara ili stalan i čest boravak u zadimljenim prostorijama povećavaju  rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti koje mogu, usled promena na optičkom nervu i mrežnjači, da utiču i na vid.

Bonus video:

 

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas