Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СРЦЕ

Како сачувати СРЦЕ: Јачајте мишиће и никада не радите ОВУ ствар

Када срце и крвни судови изгубе еластичност и када отпочне процес атеросклерозе, неминовно ће да дође до развоја кардиваскуларног обољења.

1632383730_shutterstock_192757034.jpg
Фото: Шатер
Oglas

У извесној мери ови процеси су и наследни, али пођеднако утичу и животне навике. Зато вам на основу најновијих истраживања саветујемо шта можете да учините да бисте очували здравље срца и крвних судова.

Прочитајте још: Здраве и слатке намирнице: У потпуности могу заменити шећер

Избор професије

Поједине професије носе већи ризик за појаву кардиоваскуларних болести. Истраживање је утврдило да медицинске сестре, психијатри и кућне неговатељице и помоћнице за 16 одсто имају већи ризик да развију неку болест срца.

Медицинске сестре и помоћнице су угрожене

То практично значи да би они који раде ове послове требало чешће да контролишу стање свог кардиоваскуларног система. Интересантно је да најмањи ризик да оболе од болести срца и крвних судова имају агенти за некретнине и обични продавци.

Контролишите очи

Истраживачи упозоравају да очи нису само огледало душе, већ и здраља срца. Промене на очном дну и мрежњачи најчешће су уско повезане са појавом повишеног крвног притиска. Оно што офталмолог види у детаљном прегеду ока и очне шупљине може да буде прва застава будуће болести. Дакле, не морају да постоје проблеми са видом да би се обавио детаљан очни преглед.

Прочитајте још: Истраживање: Људи траже савет од Доктор Гугла, а ево шта мисле о докторима!

Музика умирује
Било која врста дуготрајног стреса директно угрожава здрваље кардиоваскуларног система, а доказано може да буде и окидач срчаног удара. Бројне студије напомињу да је најбољи природни седатив лагана музика и да би свакодневно требало одвојити времена за њено слушање и опуштање. Осим што растерећује, јача либидо и стимулише лучење полних хормона који су пођеднако битни за очување здравља срца.

Јачајте мишиће

Нова студија Института за биомедицину у Мадриду, универзитета Канбера из Аустралије и универзитета у Атини, пронашла је везу између смањене мишићне масе и кардиоваскуларних болести, нарочито међу мушкарцима старијим од 45 година. Истраживачи упозоравају да ова веза важи чак и за оне који су потпуно здрави.

Редовно вежбање чува срце, али не повремено и ођедном

До овог закључка научници су дошли на основу студије која је трајала 10 година и обухватила је око две хиљаде испитаника. У закључку напоменули су да редовно вежбање чува здравље срца, јер јача мускулатуру. Јер, показало се да мушкарци са добро очуваном мишићном масом нису имали готово никакав ризик да развију неки од кардиоваскуларних поремећаја.

Прочитајте још: Јесен умирује МИГРЕНУ, али ако редовно радите једну ствар

Избегавајте дизање терета

Иако се константно напомиње значај физичке активности за очување здравља срца, то не важи за оне који вежбају у теретани са великим тежинама. Редовно дизање тешких предмета и њихиво ношење може да наруши здравље срца. До овог закључка дошло се на основу ултразвучног испитивања крвних судова врата. Ношење великог терета утиче на повећање притиска у крвним судовима, што може да наруши срчани ритам.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas