· · Коментари: 0
ПУБЕРТЕТ

ГИНЕКОЛОЗИ згранути: Мајке и данас УЧЕ ћерке да је менструација нешто НЕЧИСТО

Када је прави тренутак за прву посету гинекологу?

1598863283_ginekolog-primarijus-dr-Biljana-ZivaljevicDSC_0145.JPG
Фото: Гинеколог примаријус др Биљана Живаљевић Фото: Приватна архива

Брига о репродуктивном здрављу треба да почне још у раном пубертетском добу под будним оком мајке. Касније са сазревањем, да не би дошло до компликација и нежељених последица са трајним печатом, о свом здрављу жене треба да брину саме.

Прочитајте још: ИНДИЈАНСКА салата је енергетска БОМБА, сада је тренутак да је ПРОБАТЕ!

Први секс
Данас се први циклус јавља већ са 10, 11 година, а први сексуални однос се дешава са 15 или 16 година.

 - Девојчицу треба учити да упознаје своје тело још од раног пубертета, а то подразумева да јој треба објаснити шта је менструација, до каквих телесних промена долази пре циклуса, а које се односе на пупљење груди, бол у пределу брадавица, појава стидних длачица... - објашљава гинеколог примаријус др Биљана Живаљевић.

Чим почне пубертет почните и разговор о променама у телу детета.

Мада би ово требало да буде уобичајени вид комуникације, пракса, нажалост, показује нешто сасвим друго. Нажалост, гинеколози се још срећу са примерима где девојчица мисли да је добијање менструације нешто нечисто, због чега се стиди. Зато је изузетно важно да са појавом првих знакова пубертета родитељи разговарају са децом оба пола и објасне им шта је пубертет, прва менструација или прва ерекција.

- Први преглед се препоручује са добијањем циклуса, а подразумева више разговор са гинекологом у пријатној атмосфери о темама које мама евентуално није објаснила - истиче др Живаљевић.

Први преглед је најважнији Фото: Депозит

Тек са ступањем у први сексуални однос, девојка треба да дође на комплетан гинеколошки преглед. Тај преглед обухвата колпоскопију, односно преглед грлића материце, папа тест, вагинални брис и ултразвучни преглед стомака.

После првог секса следи први прави преглед.

- На први преглед обично долазе уплашене, а изузетно је важан, јер од њега зависи како ће бринути о свом репродуктивном здрављу. За њих је у том тренутку од пресудне важности обавезно коришћење презерватива док се добро не упознају са партнером. То је једина сигурна заштита истовремено од сексуално преносивих болести, као и од нежељене трудноће - закључује др Живаљевић.

Прочитајте још: Имате проблема са НЕСАНИЦОМ! Један КУЋНИ ТРИК је успешно решава

Врло важан корак је едукација о контрацептивним методама. Ту спадају контрацептивне пилуле, локална контрацептивна средства, спирала... За период пубертета и адолесценције најбитнији је први разговор мајке и ћерке о пубертетским знацима, као и први ултразвучни преглед након прве менструације, уколико су болне, неуредне или неуобичајене по обиму и дужини крварења.

Такође је изузетно важан и комплетан гинеколошки преглед пре или одмах након ступања у први сексуални однос.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.