· · Коментари: 0
могуће је

Искористите технологије, вежбајте и мењајте погледе на свет: Победите УСАМЉЕНОСТ у време социјалне дистанце!

Односи са људима су кључни за наше благостање, али је пандемија корона вируса допринела да будемо удаљенији него икад.

1607426604_Depositphotos_14834249_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Ево како да, победите усамљеност у време социјалне дистанце, одржите друштвене везе и будете срећнији и задовољнији.

Блиске везе са породицом и пријатељима, обогаћују и продужавају живот. Научна истраживања показују да интеракција са људима утиче на здравље и на наше когнитивне способности. Ипак, велики број људи био је усамљен још пре него што нас је пандемија присилила на изолацију.

Прочитајте још: Имају невероватну моћ: Зашто треба да уврстимо РОТКВИЦЕ у исхрану

– Усамљеност се може наћи у свим старосним групама и заједницама. Она је изузетно честа јако важна за наше здравље – каже Вивек Мурти, аутор књиге “Заједно: исцелитељска снага људске повезаности”.

Како усамљеност утиче на здравље?

Технологија побеђује социјалну дистанцу
Иако физички нисмо заједно, технологија нам омогућава да одржимо контакт.  Одредите 15 минута у току дана за разговор са особама које вам заиста значе. Уклоните све сметње, сместите се удобно и уживајте у заједничком времену.

Боравак у групи људима значи заштиту и сигурност. Када смо усамљени, наш мозак постаје опрезан, пази на претње и изазове што доводи до стреса. Једно универзитетско истраживање утврдило је чак да квалитетне друштвене везе смањују  ризик од вирусних инфекција дисајних путева.

Али, како их неговати када све мере налажу да се држимо подаље једни од других? Ево неколико савета:

Промените поглед на свет

Осећате се заробљено код куће? Немојте! Уместо пропуштених прилика, посматрајте ово као време за најближе. Посветите се онима са којима живите, био то момак, супруг, деца или родитељи.

– Потрудите се да их упознате на начине на које до сада нисте и да им се заиста посветите – саветује Мурти.

Фото: Депосит

Прочитајте још: Разлози због којих треба више да се грлите

Негујте различите типове односа

Свима су нам потребна три типа односа: људи који нас добро познају, пријатељи са којима проводимо забавне вечери, викенде или одморе и заједница са којом делимо занимања и страсти. Да се не бисте осећали  усамљено током пандемије, важно је да нађете начин да очувате везе у сваком од ових подручја.

Ако смо креативни социјална изолација не мора да значи социјалну неповезаност

Дружите се безбедно

– Дружење нас чини веселијима. Сваки добар догађај постаје још бољи када смо окружени људима – каже Лори Сантос, професор психологије на Јејлу.

Помозите другима – и себи
Помагање је одличан противотров за усамљеност, јер када помажемо другима и ми смо срећнији.– Проверите да ли вашим комшијама треба нека помоћ, рецимо да одете у набавку. Назовите пријатеље, помозите им ако су анксиозни или депресивни – саветује Мурти.

Кључ је да нађемо алтернативне начине да се повежемо са људима. Усамљеност у време социјалне дистанце можете победити ако организујте вечеру са пријатељима путем ЗООМ-а или идите у шетњу на безбедној удаљености једни од других.

Искористите интернет тренинге на најбољи начин

Само 20 минута умереног вежбања натераће ваше тело да пумпа хемикалије за подизање расположења. Ту је и задовољство што комуницирате, смејете се и сарађујете са другим људима, па макар и на даљину. Заједничко вежбање повећава поверење међу људима и ствара дубље везе. Зато, распитајте се за онлајн тренинге који су вам доступни.

Само 20 минута умереног вежбања натераће ваше тело да пумпа хемикалије за подизање расположења.

Прочитајте још: ПОМОЗИТЕ СЕБИ: Ово никако не смете пити ујутру

Научите да кувате и уживате у оброцима

Оброци пружају чак три прилике у дану да се повежемо са људима са којима живимо. Време у карантину дало нам је могућност да се поново извештимо у прављењу оброка. Кување ослобађа стреса, па смо у тренутку када седнемо за сто, опуштени и смирени.

– Овде није само оброк у питању, то је време које проводимо са људима којима је стало до нас – напомиње Мурти.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.