· · Коментари: 0
ПРЕВЕНЦИЈА

Како препознати болести по БОЈИ ОЧИЈУ?

Да ли сте знали да се први сигнали најтежих болести могу видети у очима оболелих

1659994324_green-eyes-g5cd3c2989_640.jpg
Фото: Pixabay

Хепатитис, шизофренија, рак - први симптоми ових опасних болести се често виде у очима пацијента. Промена боје у ирису, ретини и другим деловима очне јабучице је веома забрињавајући сигнал који мора да вас натера да одете код лекара.

Хепатитис

Један од карактеристичних симптома хепатитиса и других обољења јетре је жутило беоњаче ока. Ова промена боје очију настаје због жучи која улази у крвоток. Ако се обратите лекару чим приметите жутило, лечење хепатитиса биће много ефикасније.

Прочитајте још: Јасан знак да превише перемо лице: Мање је више у овом случају

Недостатак гвожђа (анемија)

Бледа боја доњих капака може указивати на мањак гвожђа у организму. Други знаци анемије су умор, слабост, зујање у ушима, несвестица. Ако сте открили такве симптоме код себе, урадите тест за одређивање нивоа феритина (резерве гвожђа).

Меланом

Тамна тачка на шареници и неочекивана промена боје очију могу бити знаци који наговештавају малигне промене у организму. Појава таквих симптома је повод за темељни преглед код онколога. Ако се потврди дијагноза меланом, вероватно ће бити потребнан и хируршки захват.

Патологија штитне жлезде

Прочитајте још: Цецин рецепт за савршену линију чак и у петој деценији живота: Погледајте у чему је тајна њеног изгледа

Изражен егзофталмус, стање у којем очна јабучица буквално испада из дупље, може бити назнака проблема са штитном жлездом. Али понекад испупчене очи могу указивати и на друге болести - глауком, тумор орбите или тромбозу синуса. Само лекар може поставити тачну дијагнозу.

Обратите пажњу!
Такође, према измењеном стању очију код човека се може посумњати на дијабетес, хипертензију, висок холестерол, Алцхајмерову болест и низ других озбиљних патологија. Свака, чак и најмања промена у очима треба да буде разлог за хитну посету лекару који ће спро- вести комплетан преглед, поставити тачну дијагнозу и одредити адекватан третман.

Вилсон-Коновалова болест

Болест Вилсон-Коновалова је урођена патологија проузрокована поремећајем метаболизма бакра у организму. Она може довести до озбиљних болести унутрашњих органа и централног нервног система. Ово обољење се буквално види у очима: у каснијим стадиумима болести бакар се акумулира дуж ивице рожњаче у облику зеленог или зеленкаско-златног прстена.

Шизофренија

Верује се да се озбиљан ментални поремећај може идентификовати по особинама покрета очију. Лјуди са шизофренијом не могу очима да прате објекте који се споро крећу. Обично поглед таквих пацијената заостаје, а затим „стигне” предмет који се полако креће. Такође, шизофреничарима је тешко фиксирати поглед на непокретним предметима. Данас постоје посебни тестови који по покретима очију могу открити шизофренију са тачношћу од 98%.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.