· · Коментари: 0
осилације температуре

Како ПРОМЕНЕ ВРЕМЕНА утичу на наше ЗДРАВЉЕ: Колико је опасно?

Колико пута сте од својих ближњих чули да се осећају лоше због временских прилика? Умор, неиспаваност, главобоља и мучнина су само неке од нуспојава лоших временских услова. Посебно нагле промене времена утичу на наш организам.

1601286069_Depositphotos_193421832_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Последњих година се време изразито променило. Све је више наглих промена времена када у само једном дану температуре падну или се дигну за 20 степени, а тада најчешће осећамо ону познату тежину. Симптоме и тегобе које осећамо приликом временских промена називају се метеоропатија, а особе које пате од њих су - метеоропате.

Још је Хипократ 400 година пре нове ере тврдио да онај ко жели да се бави изучавањам медицине мора да узме у обзир и годишња доба, температуре, као и квалитет воде за пиће – околности у којима живи пацијент. То уједно значи да је сматрао да постоји извесни утицај времена на здравље.

За разлику од оних који осећају само благе промене, метеоропата ће, баш како назив сугерише, буквално патити када се изнененада наоблачи или се деси било која друга нагла промена времена. Према неким подацима, чак 30 одсто људи су метеоропате, а 80 одсто људи тврди да осећа промене у организму које су последица метеоролошких прилика.

Фото: Депосит

Прочитајте још: ВОДА у току, пре и после ЈЕЛА: Ево шта каже НУТРИЦИОНИСТА

Наука је доказала да ни физички, ни психички здраве особе нису имуне на промене које се дешавају у атмосфери. Осећај умора, несаница, главобоља, узнемиреност, најчешћи су проблеми који настају због нагле промене времена.

Постоји више група болесника који су прилично осетљиви на промене времена. Њих муче реума, астма, срчане сметње, пре свега ангина пекторис и високи крвни притисак, чир на дванаестопалачном цреву и желуцу, психоза и друге психичке тегобе.

Лекари истичу да астматичар осети и реагује у периоду од три до 48 сати пре него што уследи нагла промена температуре и зато је добро знати биопрогнозу, на основу које доктор даје савет како да угрожене особе што безболније преброде период који наилази.

Астматичар осети и реагује у периоду од три до 48 сати пре него што уследи нагла промена температуре.

Стручњаци који се баве овом проблематиком, углавном саветују да се у “критично” време остане код куће, не иде на путовање, не замара тешким физичким или психички пословима, као и да се узимају прописани лекови. Особе са алергијама треба да правовремено почну своју терапију.

Редовно узимање лекова за смирење саветује се особама које пате од психичких тегоба. Ако баш морате да се оглушите о неки од ових савета, (на промер, чека вам неизоставни пут) користите превозно средство којим ћете најбрже стићи, обавезно поједите лагани оброк и понесите флашицу воде.

Прочитајте још: Време за за јесењу ВИТАМИНСКУ БОМБУ? СИР овог воћа обезбеђује ЧЕЛИЧНО ЗДРАВЉЕ

Фото: Депосит

Храна је веома битна током поменутих тешких дана, а лекари саветују да се тада повећа унос воћа и поврћа, али и течности. Обавезно избегавајте алкохол и зашећерене сокове.

Шта се, поред осталог, догађа с нашим организмом кад се време мења?

Промене крвног притиска

Ваш притисак може да варира из бројних разлога, па тако и због временских непогода. Наиме, када долази до наглих промена времена, долази и до промена притиска, а то директно утиче на наш организам. Под утицајем високих температура долази до ширења крвних судова, што може довести до пада крвног притиска. Код ниских температура долази пак до сужавања крвних судова, што може утицати на повећање крвног притиска.

Главобоља

Особе које су иначе склоне главобољама, тешко подносе нагле и екстремне промене времена. Честе су и појаве мигренских напада.

Време утиче и на наш сан.

Прочитајте још: Да ли треба НОСИТИ МАСКУ током физичке активности? Стручњаци су ЈЕДНОГЛАСНИ

Проблеми са спавањем

Време утиче и на наш сан. Лети се због високих температура догоди да не можемо да заспимо, док уласком у јесен почињемо да спавамо дуже. Истраживање објављено у Јоурнал оф Псyцхосоматиц Ресеарцх показало је да су испитаници током октобра, односно током јесени, спавали чак и до три сата дуже него у било које друго доба у години. Нажалост, то не значи да смо одморнији. Испитаници се нису осећали боље и полетније, напротив, били су уморнији него кад су спавали мање.

Фото: Депосит

Повећани број срчаних удара

Када су температуре ниже, крв спорије тече нашим венама, а то утиче на срце. Нажалост, током хладнијих дана повећава се ризик од срчаног удара.

Прочитајте још: ГЛАВОБОЉУ лече једноставни кућни препарати! Испробајте их

Проблеми с дисањем

Изразито високе или ниске температуре негативно утичу на наш дисајни систем, зато се немојте изненадити ако осетите проблеме с дисањем.

Ослабљени имунитет

Нагле и екстремне временске промене директан су удар на имунолошки систем, зато се немојте изненадити ако с падом температуре оболите од прехладе.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.