Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Које вежбе треба да се избегавају у трудноћи: Са овим спортовима би требало да сачекате

Ако је трудноћа уредна нема разлога да скроз престанете са вежбањем, само обратите пажњу која врста активности је безбедна

1660918509_pregnancy-g92493eec6_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Уз сагласност гинеколага и уз придржавање неколико додатних мера предострожности, можете итекако искористити предности вежбања током трудноће без обзира какве су ваше навике биле пре зачећа.

Званичан став гинеколага је да треба вежбати 30 минута пет дана у недељи (укупно 150 минута недељно), у зависности каква вам је трудноћа. Ако вам то звучи застрашујуће или много, довољно је да одвојите толико времена само за благу шетњу. Већина физичких активности су савршено безбедни у трудноћи, међутим, постоји неколико које треба да избегавате из следећих разлога:

  • Спортови који носе већи ризик од пада или повреде стомака као што су гимнастика, скијање,сноуборд, клизање, спортови са рекетом, јахање, роњење.

Прочитајте још: Замућен и нејасан вид може бити узрокован КАТАРАКТОМ: Уколико је имате, кап овог УЉА пред спавање вам може помоћи да је природно излечите

  • Спортови који укључују промену надморске висине то подразумева да избегавате било које активности које вас воде на више од 6000 метара. Са друге стране роњење, које представља ризик од декомпресијске болести за вашу бебу такође је забрањено.
  • Вежбе које подразумевају лежање на леђима забрањене су након четвртог месеца, јер тежина ваше материце која се увећава може стиснути главне крвне судове и ограничити циркулацију вама и вашој беби. То би могло да изазове мучнину, вртоглавицу и недостатак даха.
  • Интезивне вежбе за трбушњаке које подразумевају форсирање стомака и могу јако негативно да утичу на бебу.
  • Најбоље је да избегавате било какаву врсту скакања, изненадних и наглих покрета као што су аеробик вежбе.
  • Никада се не препоручује задржавање даха током трудноће.
  • Дуго стајање може бити проблематично након првог тромесечја јер може ограничити проток крви, па избегавајте ове врсте поктера посебно у јоги.

Прочитајте још: Једна шољица дневно за идеално здравље: Напитак који има свака кућа, а прави је лек за жене

У овим случајевим не би требало да вежбате упоште:

  • тешка анемија током трудноће
  • хронична стања плућа или срца
  • планцета превиа након 26 недеље трудноће
  • прееклампсија или висок крвни притисак изазаван трудноћом
  • фактор ризика за превремени порођај и вишеплодне трудноће

Увек се консултујте са вашим лекаром пре него што се одлучите за неку врсту активности.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas