Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Лековита природа: Нежна ива за СНАЖАН ИМУНИТЕТ

Иако нежног назива, трава ива (или горско смиље) има толико снажно дејство да убрзава опоравак, како физички тако и ментални, после дуге болести и исцрпљености

1653551822_profimedia-0606854641.jpg
Пхото:Профимедиа
Oglas

То је показало вишевековно искуство, будући да се ива у ове сврхе користи још од античког доба. Отуда и народна изрека: "Трава ива од мртва (човека) прави жива".

Ова лековита биљка расте широм света у каменитим, кршевитим планинским пределима, на местима изнад 800 метара надморске висине.

Препознаје се по округлим, полеглим бусеновима, на којима се, од јуна до септембра, појављују бледожућкасти цветићи.Врло је ароматична и горка, а за лечење се користи само њен надземни део (и то у време цветања) који, због преосетљивости, не треба чупати већ одсецати маказама, а потом сушити на топлом месту, али не директно изложен сунчевој светлости.

Пхото: Унспасх

Веома је горка јер у већим количинама саџи танин, метанол, петролејски етер, хлороформ, етилни ацетат. У њој су и етерично уље, холин, сапонини... Ипак, на добром је гласу управо због горких једињења, која помажу код болести желуца и црева, и смањују надутост. Делује антисептички, односно уништава патогене микроорганизме и штетне материје у цревима. Има антимикробно и противупално дејство.

Моћном травом је чини и то што јача имунитет и чини да се успешно боримо са стресом, за шта је препоручују и у званичној медицини. Као биљни лек нарочито се користи за лечење болести респираторног и система за варење, али показао се делотворним и код болести уста и грла, у смиривању инфекција, борби против афти и гљивица.

Користи се и против свих врста грозница, као помоћ у лечењу дијабетеса, слезине, депресије, ноћног знојења, тегоба током менструалног циклуса, избацивања вишка течности из организма, његовог чишћења, смањења интензитета упала.

Од ње се може направити и купка која повољно делује на кожу, нарочито ону на којој су видљиве неке промене или чак ране. Трава ива, спремљена у виду балзама, ублажиће симптоме реуме... Ипак, најчешће се користи као чај или тинктура, с тим што треба водити рачуна о томе да се не употребљава уз лекове против депресије.

Све у свему, реч је о универзалном народном леку који може да ублажи низ тегоба.

Пхото: Пиxабаy

Чај
Кашичицу иве прелијте са 200 мл кипуће воде и одмах поклопите. Оставите да одстоји 15 минута, па процедите и пијте по шољицу 1-2 пута дневно пре јела, незаслађено.
Истраживања су потврдила да овај чај има једнако антиоксидативно дејство као и зелени, који се сматра еликсиром здравља.

Чисти крв, лечи грчеве, дисајне органе, благотворно делује на систем за варење, велика је помоћ у лечењу дијабетеса...

Пхото: Пиxабаy

Тинктура
У 100 мл алкохола потопите 20 г иве и оставите да стоји у посуди две недеље. Садржај потом процедите и добијену тинктуру пијте 3 пута дневно, по 20 капи. Можете да је конзумирате уз сок или чај уколико се "борите" са хемороидима, лечите од туберкулозе или болести јетре и жучи, јер подстиче проток жучне киселине.

Уколико, пак, само желите да ојачате имунитет, онда то можете да учините на два начина:
У литар црног вина потопите 20 г иве и оставите да стоји на тамном месту осам дана. Пијте по чашицу (непроцеђеног) вина 3 пута дневно, пре јела.

Или, осушену траву самељите у млину за кафу, прах сипајте у чисту стаклену бочицу и узимајте по 1-3 г, такође пре оброка.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas