Oglas
· · Komentari: 0

Lekovita priroda: Nežna iva za SNAŽAN IMUNITET

Iako nežnog naziva, trava iva (ili gorsko smilje) ima toliko snažno dejstvo da ubrzava oporavak, kako fizički tako i mentalni, posle duge bolesti i iscrpljenosti

1653551822_profimedia-0606854641.jpg
Photo:Profimedia
Oglas

To je pokazalo viševekovno iskustvo, budući da se iva u ove svrhe koristi još od antičkog doba. Otuda i narodna izreka: "Trava iva od mrtva (čoveka) pravi živa".

Ova lekovita biljka raste širom sveta u kamenitim, krševitim planinskim predelima, na mestima iznad 800 metara nadmorske visine.

Prepoznaje se po okruglim, poleglim busenovima, na kojima se, od juna do septembra, pojavljuju bledožućkasti cvetići.Vrlo je aromatična i gorka, a za lečenje se koristi samo njen nadzemni deo (i to u vreme cvetanja) koji, zbog preosetljivosti, ne treba čupati već odsecati makazama, a potom sušiti na toplom mestu, ali ne direktno izložen sunčevoj svetlosti.

Photo: Unspash

Veoma je gorka jer u većim količinama sadži tanin, metanol, petrolejski eter, hloroform, etilni acetat. U njoj su i eterično ulje, holin, saponini... Ipak, na dobrom je glasu upravo zbog gorkih jedinjenja, koja pomažu kod bolesti želuca i creva, i smanjuju nadutost. Deluje antiseptički, odnosno uništava patogene mikroorganizme i štetne materije u crevima. Ima antimikrobno i protivupalno dejstvo.

Moćnom travom je čini i to što jača imunitet i čini da se uspešno borimo sa stresom, za šta je preporučuju i u zvaničnoj medicini. Kao biljni lek naročito se koristi za lečenje bolesti respiratornog i sistema za varenje, ali pokazao se delotvornim i kod bolesti usta i grla, u smirivanju infekcija, borbi protiv afti i gljivica.

Koristi se i protiv svih vrsta groznica, kao pomoć u lečenju dijabetesa, slezine, depresije, noćnog znojenja, tegoba tokom menstrualnog ciklusa, izbacivanja viška tečnosti iz organizma, njegovog čišćenja, smanjenja intenziteta upala.

Od nje se može napraviti i kupka koja povoljno deluje na kožu, naročito onu na kojoj su vidljive neke promene ili čak rane. Trava iva, spremljena u vidu balzama, ublažiće simptome reume... Ipak, najčešće se koristi kao čaj ili tinktura, s tim što treba voditi računa o tome da se ne upotrebljava uz lekove protiv depresije.

Sve u svemu, reč je o univerzalnom narodnom leku koji može da ublaži niz tegoba.

Photo: Pixabay

Čaj
Kašičicu ive prelijte sa 200 ml kipuće vode i odmah poklopite. Ostavite da odstoji 15 minuta, pa procedite i pijte po šoljicu 1-2 puta dnevno pre jela, nezaslađeno.
Istraživanja su potvrdila da ovaj čaj ima jednako antioksidativno dejstvo kao i zeleni, koji se smatra eliksirom zdravlja.

Čisti krv, leči grčeve, disajne organe, blagotvorno deluje na sistem za varenje, velika je pomoć u lečenju dijabetesa...

Photo: Pixabay

Tinktura
U 100 ml alkohola potopite 20 g ive i ostavite da stoji u posudi dve nedelje. Sadržaj potom procedite i dobijenu tinkturu pijte 3 puta dnevno, po 20 kapi. Možete da je konzumirate uz sok ili čaj ukoliko se "borite" sa hemoroidima, lečite od tuberkuloze ili bolesti jetre i žuči, jer podstiče protok žučne kiseline.

Ukoliko, pak, samo želite da ojačate imunitet, onda to možete da učinite na dva načina:
U litar crnog vina potopite 20 g ive i ostavite da stoji na tamnom mestu osam dana. Pijte po čašicu (neproceđenog) vina 3 puta dnevno, pre jela.

Ili, osušenu travu sameljite u mlinu za kafu, prah sipajte u čistu staklenu bočicu i uzimajte po 1-3 g, takođe pre obroka.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas