Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Здравље

НАЧЕЛНИК ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЈЕ УПОЗОРАВА: Шта све треба да знате да бисте правилно лечили дијареју код деце

Препознајете ли акутну дијареју код детета?

1597672622_Dr-Dragan-Proki.jpg
Др Драган Прокић, Фото: Промо
Oglas

Како да благовремено препознате дијареју код бебе или детета? Како да најлакше уочите разлику између бактеријских и вирусних дијареја? Шта је препорука у лечењу? Одговоре на ова питања добили смо од др Драгана Прокића, дечјег гастроентерохепатолога-начелника одељења за гастроентерохепатологију у Институту за мајку и дете "Др Вукан Чупић".

Имуни систем има улогу у очувању здравља. Да ли сте знали да се највећи део одбрамбених ћелија налази у нашем стомаку – око 70%. Поред ћелија нашег организма, имунитет чини армија бактерија и гљивица, који заједно раде као чувари здравља. Цревну флору чини око 100 милијарди бактерија. До сада је откривено преко 4000 различитих типова и врста. Чак 85% представљају „добре“ бактерије, и њихова укупна маса у цревима одраслог човека премашује 2 килограма.

Свака особа има различиту цревну микрофлору, која је јединствена, као и отисак нашег прста. Састав бактеријске флоре зависи од наших животних навика. Лоше животне навике као што су масна, зачињена храна, адитиви, шећер, али и слаба физичка активност, мањак сна, инфекције, честа употреба антибиотика, доводе до предуслова који нарушавају равнотежу, а то стање називамо цревном дисбиозом. Међу најчешће узрочнике неравнотеже у цревима спада и акутна дијареја.

Препознајете ли акутну дијареју код детета?

Акутну дијареју ћете препознати код детета као смањење конзистенције столице (кашаста или воденаста) и/или повећање броја столица у току дана, са или без повраћања и повишене температуре. У првим месецима живота прати се промена конзистенције столице, јер нема јасног критеријума који број столица представља дијареју. Тај број и код здравог детета може прилично да варира. Касније се прати да ли дете има више од 3 столице измењене конзистенције дневно. Акутна дијареја обично траје до 7 дана и не више од 14 дана.

Процена је да свако дете у Европи, млађе од 3 године, у току једне године има у просеку до две епизоде акутне дијареје. Акутна дијареја је и један од главих узрока хоспитализације у овом узрасту.

Како разликовати бактеријске од вирусних дијареја?

Вируси су главни и најчешћи проузроковачи акутне инфективне дијареје код деце, чак 75%. Бактеријске дијареје чине 20%, а свега до 5% узрочници су паразити и протозое.

У бактеријској дијареји су чешћи висока температура (преко 38 степени), појава крви и слузи у столици, напади (конвулзије) који се јављају у току повишене температуре код деце у првој години живота.

Вирусне цревне инфекције су чешће праћене повраћањем, инфекцијама дисајних путева, воденастим столицама, са или без повишене температуре. У физикалном налазу пацијената са дијарејом, најважнија је процена степена дехидрације, нарочито код деце у првој години живота, због доношења одлуке о начину надокнаде течности.

Како лечити?

Поред надокнаде течности и електролита и антимикробне терапије, у третману дијареје данас се користе и пробиотици. Захваљујући пробиотицима успоставља се поновна равнотежа у цревима. Пробиотске културе могу да буду и бактерије и гљивице.

Карактеристике доброг пробиотика су да је сигуран за употребу у свим узрастима, отпоран на желудачну киселину, успоставља у кратком интервалу стабилну концентрацију у цревима, брзо се елиминише из црева по престанку давања, отпоран је на давање антибиотика, стабилан је на спољним температурама.

Давне 1923. Француски микробиолог Хенри Боулард је трагао у Индокини за новим всртама гљвица које би се користиле у процесу ферментације пива. Уочио је тада да особе које редовно пију чај од коре тропског воћа, као што су личи или манго, не обољевају од колере, која је тада била распрострањена у овом делу света. Боулард је из ових биљака изоловао сој гливице, која је у његову част касније добила име Саццхаромyцес боулардии (Буларди). Каснија истраживања су потврдила да С. Боулардии ефикасно помаже у третману различитих стања која узрокују дијареју, у преко 400 студија објављених до сада. Од 1962, почела је и комерцијална употреба пробиотика на бази С. Боулардии који се данас препоручује у преко 80 земаља широм света, што је завидан временски период и распорострањеност коришћења овог пробиотика.

Поред пробиотика, у данашње време се користи цинк, који има улогу у бржем обнављању цревне слузокоже и бољем функционисању локалног имуног система. Светска здравствена организација препоручује цинк као саставни део лечења акутне дијареје код деце.

У складу са званичним препорукама Европског удружења за педијатријску гастроентерологију, хепатологију и нутрицију у којима је С. Боулардии прва препорука у лечењу актуне дијареје код деце, и препорука наших гастроентеролога је Буларди Јуниор за превенцију и лечење акутне дијареје код деце.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas