Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Након УЈЕДА СТРШЉЕНА, избегните алергијске реакције уз помоћ ових САВЕТА!

Убод стршљена је врло болан, но у већини случаја није кобан како неки мисле.

1625262860_strsljen.JPG
Фото: YоутубеПринтсцреен
Oglas

Углавном се све заврши благим отоком који траје неколико дана. Међутим, убод стршљена понекад може изазвати анафилактички шок, односно алергијске реакције на отров, а тада је читава ствар много опаснија

У сваком случају, најбоље је избегавати авантуре у природи на местима где има стршљенова. Ако се бавите баштованством, будите на опрезу и заштитити отворене делове тела. Ако ипак дође до убода, одмах извадите жалац и ставите хладан облог.

Убод стршљена – симптоми и реакције

Убод стршљена углавном изазива отеклине, црвенила и осећаја свраба на оштећеном делу коже. Мали убод може проћи већ за пола сата или сат времена, али ако је особа посебно осетљива на његов отров, може отећи читава рука, нога или други део тела на којему се налази убод.

Како бисте спречили ширење отрова у телу, убодени део тела држите повишено у односу на труп.

Ако је жалац остао у кожи, покушајте га истиснути неким равним ножем. Немојте користити пинцету јер се њоме најчешће само отров додатно истиснете у тело, а жалац остане дубље у кожи.

Посебно су опасни убоди на пределу грла и врата јер отеклина може узроковати отежано дисање или чак гушење, због чега је озлеђену особу потребно одмах одвести у хитну.

Убоди отровних инсеката попут стршљена посебно су опасни за особе склоне алергијским реакцијама. Оне могу пасти у анафилактички шок.

Убод стршљена може довести до анафилактичког шока који долази из неколико разлога:

Због тога што је особа алергична на угриз инсекта,
Због тога што је убод на незгодном месту где оток изазива гушење,
Ако је особу у протеклих неколико недеља већ угризао стршљен или оса, имунолошки систем је постао преосјетљив на алерген и у случају поновног убода долази до анафилактичке реакције организма.

Потребно је нагласити да у случају анафилактичког шока треба одмах позвати хитну помоћ како би се спровела антишок терапија. Ту терапију могу извести само професионалци који праћењем симптома одређују дозе адреналина, антихистаминика и кортикостероида, како би неутрализовали алергијску реакцију.

У случају да је човек у смртној опасности, а у том тренутку нема доктора који би му помогао, алергијска реакција се може ублажити ињекцијом адреналина која је унапред припремљена. Зато, ако сте изложени опасности од угриза стршљена, а посебно ако сте алергични на угриз инсеката, потребно је да имате једну такву ињекцију и таблете антихистаминика за сваки случај, а за све то се пре свега посаветујте са доктором.

Убод стршљена – шта предузети?

У случају да нема алергијске реакције, већ је у питању само обичан оток, место убода треба третирати хладним облозима. У ту сврху можете употребити хладан предмата као што је метална кашика.

Међутим, у неким случајевима, алергијска реакција може закаснити и 8 до 10 сати, па је ипак најбоље обратити се лекару, посебно ако вас је већ угризао инсект у последњих неколико недеља.

Добар савет за убод стршљена и других инсеката

Један искусни пчелар каже да оток и бол који настају због угриза пчеле, осе или стршљена, можете ублажити и помоћу таблете аспирина или андола. Потребно је једну таблету растопити и прислонити на место убода, држати једну минуту, а затим склонити. То је потребно учинити одмах након убода и тако ћете смањити оток и ублажити бол и свраб, преноси 100посто.јутарњи.хр.

Ако сте вас убоде стршљена или неки други инсект, немојте паничити. У случају алергијске реакције битно је одмах посетити лекара.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas