Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОПТЕРЕЋЕНОСТ

Научници објаснили зашто НЕ ТРЕБА да будете ОПСЕДНУТИ ТЕЖИНОМ

Резултати истраживања су овакви...

1607085256_Depositphotos_41253765_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Наравно да је добро имати здраву тежину јер је то најбољи начин да будемо и останемо у форми. Али, јако бринути због неколико килограма вишка може донети више штете него користи, каже истраживање.

Научници су установли да дебеле и гојазне особе које о тежини стално брину и мисле, више добијају на килажи него исте такве особе којима тежина није опсесија.

Прочитајте још: Храна коју пред СПАВАЊЕ не треба да једете: Желудац лоше реагује

Особе са вишком килограма склоније су преједању јер тако реагују на стрес што их води даљњем додавању килограма. Ако смо стално концентрисани на вишак килограма, здрав начин живота је тежак избор. Научници сматрају да охрабривање људи да изгубе килограме боље делује ако се дебљина не представља као нешто страшно.

Студије, спроведене у Америци и Великој Британији показују да је кључ проблема дебљања механизам како особа реагује на стрес. Људи реагују на различите начине али за неке храна је утеха и ослобађање од стреса.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Знате ли шта би се догодило с вашим телом да ИЗБАЦИТЕ ШЕЋЕР на само девет дана?

А такви људи, иако можда нормалне тежине током живота, ако је метода којом се решавају стреса храна, почињу да се гоје. Уместо да се суоче са стресом, игноришу га и користе оно што им је увек помагало да се боље осећају у напетим ситуацијама. Једу. Чим поједу стрес се враћа, а узрок стреса није решен што води ка новом узимању хране за утеху.

Прочитајте још: Будите активни: Вежбе које опуштају нервни систем, бистре ум, лече депресију!

Фактор у преједању
Масне челије производе хормон лептин да би дојавиле хипоталамусу да смо сити након што је храна ушла у крвоток. Верује се да је лептин фактор у преједању што је познато као резистенција на лептин јер су код гојазних особа присутни високи нивои лептина. Лептин реагује на распоред узимања хране.

Шећер и други механизми као шопинг, алкохол и разни стимуланси дају осећај задовољства, повећавају се допамин и серотонин. По завршетку конзумације опет долази до пада расположења, па се стварају циклуси зависности тј. повећање ослањања на такве ствари или радње да би се осећали нормално. Када ови циклуси жудње за утехом доведу до дебљања, смањује се самопуздање, а повећава даљње ослањање на стимулансе.

Стрес смањује осетљивост на осећај ситости. 

Прочитајте још: Здрави људи ове три ствари раде сваки дан

Ако се једе између оброка, апетит се појачава, организам тада није навикнут на оброке у тачно одређено време. Суздржавамо ли се од додатних калорија између оброка, научићемо тело да не тражи више хране. Осетљивост лептина постаје боља смањењем лучења инсулина, смањењем стреса и вежбањем.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas