Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ношење ЧАРАПА током спавања може да помогне да боље спавамо? Мит или истина

Одлазак на спавање са чарапама је за неке људе потпуно нормалан, док је некима ова навика чудна

1661531477_profimedia-0360390590.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Када је у питању одлазак на спавање, већина људи има устаљене рутине којима се води. Међу специфичностима постоји једна која обично дели људи на за и против - спавање са чарапама. Па, да ли ово има неких предности или је пука навика.

Ипак, изгледа да предности постоје.

- Постоје многе предности ношења чарапа током спавања. Чарапе могу да помогну да брже заспите и дуже спавате због процеса који се зове дистална вазодилатација -  објаснио је Мар Де Карло, аутор и оснивач Међународног института за родитељство и здравље асоцијације професионалних консултаната за спавање, преноси Хуффпост.

Прочитајте још: Људи који имају АНКСИОЗНОСТ често сањају исте СНОВЕ: Ова 3 знака могу да укажу да је ситуација озбиљна

Промене у температури коже могу да утичу на способност да се започне и одржи сан, показало је истраживање из 2007.

Показало се да ношење чарапа у кревету повец́ава циркулацију и проток крви у стопалима. То може да помогне у снижавању телесне температуре, сигнализирајуц́и мозгу да је време за кревет. Друге студије додатно потврђују тачку. Једно истраживање које је укључивало мали број испитаника показало је да су младиц́и који су носили чарапе заспали 7,5 минута брже, спавали 32 минута дуже и будили се 7,5 пута ређе од оних који нису носили чарапе. Чини се да је концепт чарапа у кревету повезан са циркадијанским ритмовима - унутрашњим сатовима који управљају нашим функцијама на основу 24-часовног дана.

- Ниже телесне температуре обично претходе поспаности, а докази сугеришу да коришц́ење чарапа или других метода загревања стопала може да снизи температуру тела и помоц́и вам да брже заспите -  истиче стручњак.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas