· · Коментари: 0
ПРАЗНИЦИ

Нутрициониста Ристивојевић саветује: Дружите се и храните очи, а не СТОМАК!

Како да будемо умерени у конзумирању празничних ђаконија, колико је опасно претеривање у ићу и пићу и како да се после славља вратимо у топ-форму, зобјашњава Јасмина Ристивојевић, нутрициониста дијететичар.

1609765877_Depositphotos_30160839_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Божићни празници не могу да се замисле без богате трпезе којој је тешко одолети. Готово да нема особе која у овом периоду не претера са уносом хране, занемаривши чињеницу да то задовољство може да резултира вишком килограма, али и да се негативно одрази на здравље.

Прочитајте још: Сви вам нуде ЧАШИЦУ, а алкохол ГОЈИ! Тражите им ОВО пиће

- Умерености у храни током празника је права реткост, па у том смислу можемо поделити људе у три групе - каже докторка Ристивојевић.

Посотји три врсте људи који посте
Први су они који посте из истинског духовног разлога и који ће сигурно бити умерени и припремити скромну посну трпезу. За разлику од њих, постоје особе које увек воде рачуна о томе шта и колико једу, па вероватно неће претерати ни током празника. Чак и ако то учине ништа им се неће догодити, јер ће се одмах вратити нормалном начину исхране. Остаје нам она категорија људи која увек претерује у јелу. Можда је сада тренутак да покажу одлучност и ураде све како би им ова година била у знаку здравља.

Умереност током празника је права уметност, а докторка зна и како:

- Основни начин да будемо умерени је да унапред оквирно испланирамо шта ћемо и колико појести и да толико сипамо у тањир. То значи да храна не би требало да нам буде надохват руке, већ уколико желимо још да поједемо морамо да устанемо и сипамо. Још једна битна ствар која се разликује у односу на раније године јесте то што је већина за дочек била код куће, због пандемије вируса корона. Дакле, многи празнике проводе у седењу, уз обиље хране и пиће - истиче докторка.

Прочитајте још: Доктор Тиодоровић упозорава: Брзо тест на корону из АПОТЕКЕ је брз, али...

Коме највише шкоди?
Свакоме коме је већ нарушено здравље тешко ће пасти преједање и преоптерећење желуца. Здрави људи ће се лакше изборити са већом количином хране.

Више се дружите, мање једите Фото: Депозит

Ко може да се опусти током празника?

- Уколико се током године хранимо умерено, онда није страшно ако се у време празника опустимо и мало претерамо јер ћемо се после тога вратити старим навикама. Највише може да нам штети ако се разноврсна исхрана помеша, поједе и попије одједном, још ако све то конзумирамо у већој количини, онда, заиста, може да нашкоди - каже докторка.

Прочитајте још: ТРИ САВЕТА нутриционисте за јачање имунитета током пандемије КОРОНА ВИРУСА

Ипак, највећу штету храна може да донесе особама које већ имају хипертензију, јер услед прекомерног уноса хране, а посебно алкохола, притисак може да скочи. Дешава се и да желудац одреагује, па може доћи до мучнине и повраћања.

- Зато је најбоље да се, уколико имате било какав здравствени проблем, током празника умерено храните - закључује докторка Ристивојевић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.