Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Обратите пажњу: Овај СИМПТОМ открива да имате висок холестерол

Висок ниво холестерола све је већа брига одраслих људи широм света

1660201159_krvni-pritisak.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

 Ако се не лечи, може да проузрокује велике здравствене компликације и због тога су препознавање знакова и редовно контрола кључни за општу добробит.

Прочитајте још: Све што треба да знате о СУНЧАЊУ: Многи су били у заблуди и правили ову ГРЕШКУ

Докрорка Лора Перди је открила на који важан симптом високог холестерола треба обратити пажњу.

Шта је холестерол и зашто је важан?

Докторка Перди каже да је „холестерол врста масних молекула који циркулишу у крвотоку“.

Обично долази од разградње масних молекула у процесу варења, али неки људи могу да имају генетска или нека друга стања која доводе до тога да им тело у крвним судовима задржава веће количине холестерола од просечне, преноси Индеx.хр.

Постоји неколико различитих холестерола

Даље је објаснила да постоји неколико различитих врста холестерола, а често се о њима говори у терминима доброг холестерола или лошег холестерола.

„Добар холестерол је још један израз за ХДЛ, што је скраћеница за липопротеин високе густине. Ова посебна врста холестерола помаже у уклањању других штетних врста холестерола из тела. ЛДЛ је скраћеница за липопротеин ниске густине, је врста лошег холестерола коју би требало контролисати како би се спречио ризик од кардиоваскуларних болести“, објашњава лекарка.Ова врста холестерола може да допринесе настанку наслага у артеријама нашег тела, а који може да проузрокује срчани и мождани удар. Зато је важно да разумемо разлике између та два типа холестерола, посебно када је реч о дугорочном здрављу.

Холестеролски тумори коже

Она додаје да они „изгледају попут малих, воштаних, жућкастих избочина и врло се често виде испод очију, али се не појављују свуда по телу. Ксантоми су физичка манифестација високог холестерола и људи који имају ове врсте малих тумора коже требалио би да ураде анализу крви“.

Неки људи који имају висок холестерол ће развити ксантоме, наслаге или мале туморе холестерола који могу бити видљиви на одређеним деловима тела

Гојазност

Докторка Перди каже да је гојазност врло стресна за тело и проузрокује неколико медицинских стања, укључујући висок холестерол.

Прочитајте још: Лако видљив СИМПТОМ који вам говори да имате повишен ХОЛЕСТЕРОЛ: Доктори упозоравају на ову појаву

- Постоји много већи постотак повишеног холестерола код људи који имају прекомерну телесну тежину или су гојазни него код људи који нису. То је чак случај и са децом и са адолесцентима, не само са одраслима. Из тог разлога, препоручује се да одрасли, тинејџери и деца са прекомерном телесном тежином или превисоким БМИ ураде крвне анализе у склопу годишњег систематског прегледа како би установили ниво холестерол -  додаје она.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas