· · Коментари: 0
КОРОНА

Одлична превенција и оне који су ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ: Пет ЛАКИХ вежби повећавају капацитет ПЛУЋА

Оправак од ковида траје недељама, а уз суплементе побољшајте капацитет плућа вежбањем.

1598880992_zumba-2382200_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Опоравак од ковида 19 чак, ако је и лакша клиничка слика, може да траје и неколико недеља. Зато лекари препоручују да се особа у периоду опоравка што више одмара, храни здраво и узима суплементе витамина Д, Ц, цинка и магнезијума.

Прочитаје још: Зашто КОРОНА неке људе НАПАДА, а неке ПРЕСКОЧИ?

Осим тога, саветују се и вежбе које имају за циљ да побољшају капацитет плућа, како би дисање постало што лаганије и дубље. Којим вежбама да ојачате плућа после прележаног ковида 19, саветује Предраг Раднић, струковни физиотерапеут Војномедицинске академије.

Радите их стојећи или седећи, како је лакше.

- Ово је мали сет вежби за повећање виталног капацитета плућа - каже Раднић.

Вежбе радите пажљиво и упорно, није важно да ли је јутро или вече Фото: Депозит

Сваку вежбу потребно је поновити неколико пута, више пута у току дана или онолико пута колико то опште стање организма дозволи. Престаните са вежбањем ако оно доведе до вртоглавица, кратког даха, бола у грудима, хладног зноја, прекомерног замарања и аритмија.

Понављајте их неклико пута током дана.

- Наведене вежбе могу да се раде у лежећем, седећем или стојећем положају - саветује Раднић.

Ваздух и трбух

 

Лезите на леђа ногу савијених у коленима. Ставите шаке на трбух или их око њега обмотајте. Затворите уста и поставите језик на непце. Удишите ваздух кроз нос и увлачите ваздух у трбух тако да осетите како се пуни. Затим полако издишите кроз нос.

 

Ширење лактова
Испреплићите прсте иза врата, а затим уз удах полако ширите лактове, а уз издах их лагано састављајте испред лица.

Кружење

Са опруженим рукама правите кружне покрете у зглобу рамена, тако да удисај прати подизање руку, а издисај спуштање.

Прекрштање преко груди

Широко раширите руке у висини рамена уз дубок удах, задржите их тако неколико секунди. Затим руке уз издах прекрстите преко груди.

Прочитајте још: ОПАСНИЈЕ од вируса: Корона појачала ПСИХИЧКЕ проблеме код људи

Ослушкивање

Поставите једну шаку на груди, а другу на трбух. Лагано удишите ваздух тако да осетите како вам се трбух и груди у исто време одижу и шире.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.