Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРОПОМУЦИЛ

ОРЛ специјалиста саветује како да победите кашаљ

Кашаљ представља велики проблем, као један од најкомплекснијих респираторних симптома и значајно утиче на квалитет живота пацијената.

1615300274_Trivicka.jpg
Фото: Промо
Oglas

Кашаљ је одбрамбена реакција организма, обезбеђује чишћење дисајних путева, помаже у избацивању секрета, иританаса и штетних честица. Представља симптом акутне или хроничне инфекције коју треба препознати  како би  олакшали ове непријатне симптоме пацијентима. Најчешћи узроци акутног кашља су вирусне или бактеријске инфекције, сливање секрета у грло, алергије, акутни бронхитис, пушење, сув ваздух. 

Продуктиван кашаљ настаје због стварања велике количине секрета који треба избацити и важно је да се слободно искашљете односно да тако избаците секрет из дисајних путева. Суви кашаљ је надражајни без секрета, али се може ублажити одржавањем влажне слузнице респираторних путева. Често се јављају и мешовите форме кашља који има компоненте сувог и продуктивногкашља. 

Разговарали смо са Доц. др Сањом Крејовић-Тривић, специјалистом ОРЛ-фонијатром како да решите овај проблем: ‚‚Кашаљ је најчешћи разлог због кога пацијенти долазе у ординацију лекара опште медицине, специјалиста оториноларингологије, пулмологије и педијатрије. У свету се годишње потроши преко 10 билиона долара на лекове за кашаљ. Постоје три најчешћа узрока кашља: риносинузитис који доводи до сливања секрета низ задњи зид ждрела, болести дисајних путева и рефлуксна болест. 

У току је сезона респираторних инфекција, а актуелна пандемија Цовид 19 захтева посебну пажњу у лечењу ових пацијената. Ординације лекара опште праксе, а нарочито специјалиста оториноларингологије и пулмологије су места где се ови пацијенти могу лечити, али и едуковати о мерама превенције ширења инфекције‚‚- напомиње Доц. др Крејовић-Тривић.

Симптоми респираторних инфекција могу бити различити: запушеност носа, секреција из носа, сливање секрета низ задњи зид ждрела, губитак чула мириса и укуса, кијање, бол у грлу, промуклост, кашаљ, малаксалост, повишена телесна температура.

Инфекције горњих дисајних путева су најчешће вирусног порекла, али може доћи до компликације респираторних инфекција када су узрочници углавном бактерије. Како би се избегла злоупотреба антибиотика у лечењу ових инфекција, потребно је урадити брис носа и ждрела пацијентима, да би утврдили узрок инфекције. Вирусне инфекције не треба лечити антибиотицима него симптоматски: природним препаратима, јачањем имунитета и мировањем. Бактеријске инфекције се лече адекватним антибиотицима на основу антибиограма, али уз обавезну примену секретолитика и евакуацију секрета из носа. Хиперпродукција секрета у горњим респираторним путевима може довести до запаљења синуса, ува и грла, проблема са дисањем и гутањем, а постназално сливање секрета доводи до кашља и компликација у доњим дисајним путевима.

Доц. др Крејовић-Тривић саветује - ‚‚Кашаљ је користан кад треба избацити секрет и спречити сливање секрета у доње дисајне путеве. Саветује се испирање носа физиолошким раствором и евакуација секрета из носа уз употребу муколитика. Препоручујем примену izotoničnog ili hipertoničnog Propomucil® Physio spreja за нос који доприноси избацивању секрета и смањењу сувоће слузнице носа. Испирање носа овим раствором пружа вишеструку заштиту тако што, својим активним састојцима, доприноси елиминацији бактерија и вируса, чисти нос, регенерише и влажи слузницу, смањује оток слузнице, олакшава дисање и редукује постназалну секрецију. 

Додатно за избацивање секрета из дисајних путева саветујем употребу природног секретолитика као што је Propomucil® 600 sa organskim medom који садржи пречишћени прополис са органским медом богатим полифенолима, снажним антиоксидансима који помажу одбрани плућа и горњих дисајних путева и природни Н-ацетилцистеин који разлаже секрет, олакшава његово избацивање и помаже у борби против инфекције, а додатно  активира имунитет.

Познато је да мед има вишеструку улогу у терапији кашља: штити и облаже слузницу уста и грла, умирује кашаљ, делује као природни антиоксиданс, има противупално дејство, а на све ово нам указују и најновије препоруке Британског националног института за здравство према којим је мед примарни избор у лечењу кашља, а Европско ринолошко удружење у терапији продуктивног кашља издваја N-acetilcistein као природни муколитик, који разлаже секрет, смањује његову вискозност и олакшава искашљавање.

Због тога својим пацијентима препоручујем примену ПропоМуцил® са органским медом због свог благотворног дејства и Propomucil® Physio спреја за нос који доприноси избацивању секрета и смањењу сувоће слузнице носа, зато што садрже састојке који доприносе да плућа и горњи дисајни путеви буду здрави. 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas