Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Победите ЈЕСЕЊИ УМОР: Ево зашто се јавља

Уколико у овом периоду године осећате недостатак енергије и често сте поспани, а ујутру бисте се радије окренули на другу страну уместо да устанете из кревета када се огласи будилник, знајте да је питању јесењи умор.

1697458554_shutterstock_1542794717.jpg
Фото: Шхуттерстоцк
Oglas

Стручњак за спавање Лиза Артис каже да је разлог таквог стања то што наша биологија ради против нас.

- Током јесени раније пада мрак, што значи да мелатонин (хормон сна) почиње раније да се производи и чини нас поспаним - истиче Лиза. - Такође, ујутро је мрачније, то одржава поменути хормон на високом нивоу због чега смо поспани током целог дана. Природно светло чини да се осећамо буднијима и сигнализира нашем унуташњем сату да је време да се пробудимо и престане да производи мелатонин. Али уколико вам је ујутро тешко да устанете, онда ставите аларм даље од себе, користите онај са јачим светлом и одмах након буђења се истуширајте хладном водом.

Шта још може да нам помогне да победимо јесењи умор? Поменути стручњак саветује да практикујемо добру "хигијену спавања", што укључује редовно спавање и то на удобном кревету. Пре одласка на починак видите да ли постоји још нешто што је потребно да мењате како бисте побољшали сан.

Али требало би да знамо и шта негативно утиче на квалитет спавања. Алкохол је свакако лош избор. Мада се због њега можете осећати уморно и брзо заспати, сан вам неће бити тако дубок, што значи да се неће опоравити ни ум ни тело, односно нећете се пробудити одморни. Мале промене у исхрани или рутини могу да имају велики утицај на квалитет сна, сматра Лиза.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas