Oglas
· · Komentari: 0

Pobedite JESENJI UMOR: Evo zašto se javlja

Ukoliko u ovom periodu godine osećate nedostatak energije i često ste pospani, a ujutru biste se radije okrenuli na drugu stranu umesto da ustanete iz kreveta kada se oglasi budilnik, znajte da je pitanju jesenji umor.

1697458554_shutterstock_1542794717.jpg
Foto: Šhutterstock
Oglas

Stručnjak za spavanje Liza Artis kaže da je razlog takvog stanja to što naša biologija radi protiv nas.

- Tokom jeseni ranije pada mrak, što znači da melatonin (hormon sna) počinje ranije da se proizvodi i čini nas pospanim - ističe Liza. - Takođe, ujutro je mračnije, to održava pomenuti hormon na visokom nivou zbog čega smo pospani tokom celog dana. Prirodno svetlo čini da se osećamo budnijima i signalizira našem unutašnjem satu da je vreme da se probudimo i prestane da proizvodi melatonin. Ali ukoliko vam je ujutro teško da ustanete, onda stavite alarm dalje od sebe, koristite onaj sa jačim svetlom i odmah nakon buđenja se istuširajte hladnom vodom.

Šta još može da nam pomogne da pobedimo jesenji umor? Pomenuti stručnjak savetuje da praktikujemo dobru "higijenu spavanja", što uključuje redovno spavanje i to na udobnom krevetu. Pre odlaska na počinak vidite da li postoji još nešto što je potrebno da menjate kako biste poboljšali san.

Ali trebalo bi da znamo i šta negativno utiče na kvalitet spavanja. Alkohol je svakako loš izbor. Mada se zbog njega možete osećati umorno i brzo zaspati, san vam neće biti tako dubok, što znači da se neće oporaviti ni um ni telo, odnosno nećete se probuditi odmorni. Male promene u ishrani ili rutini mogu da imaju veliki uticaj na kvalitet sna, smatra Liza.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas