· · Коментари: 0
САВЕТИ

Појава на уснама која све иритира: Зашто се појављују АФТЕ и како их се решити

Оне су, заиста, најгоре.

1610538335_Depositphotos_377364636_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Појављују се ниоткуда, а немогуће је отарасити их се или ублажити бол. Наравно, могли бисте издржати бол недељу или две и молити се да афта нестане пре него што случајно поново загризете болни плик.

Шта су афте?

Афта је афтозни чир (мала лезија или рана) који се налази у устима, обично на језику, меком непцу (мекани део горњег дела уста који се налази према грлу) и унутрашњем делу образа. Афте су болни пликови, ране које су обично црвене, али понекад имају бели или жути центар.

Прочитајте још: Ако се дуго ПРЕВРЋЕТЕ по кревету ОВА ствар може да вас успава

Нису заразне и могу бити веома болне

 Афте су обично мале, али понекад могу нарасти и до 1 цм у пречнику. Обично су узроковане иритацијом или повредом уста - и нису повезане ни с једним вирусом или бактеријом. Мада и даље није сасвим јасно шта их изазива, постоје начини како спречити појаву афти.

Шта узрокује појаву афти

Још увек није сасвим јасно зашто се тачно јављају афте у устима. Много различитих ствари може их проузроковати, а постоје и разни фактори који могу да им допринесу. На основу свега тога направили смо план како спречити појаву афти.

Прочитајте још: Рад од куће има негативан утицај на тело - ево како то да промените

Фактори ризика су стрес, умор, алергија на цитрусе и веома киселу храну или пасту за зубе, хормонске  промене или недостатак витамина. Афте могу настати и услед повреде, збор навике грижења образа или трљања апаратића за зубе.

Афтама су склонији људи који једу пуно киселих намирница (попут цитруса, шећера, па чак и млечних производа), зачињених јела или слане, хрскаве хране. Ако често пијете газирана пића, кафу или алкохол, и то може деловати као окидач.

Прочитајте још: За бољи ФОКУС и РАСПОЛОЖЕЊЕ потребно вам је само једно - ДОБАР САН

Код жена, хормонске промене током циклуса могу изазвати ране, због повећања нивоа прогестерона. Виши нивои прогестерона пре и током менструације могу директно проузроковати ранице у устима или десни и пљувачне жлезде набрекну, што може повећати ризик од случајног угриза или иритације унутрашњости уста.

Како ублажити афте

Срећом, постоје третмани који могу помоћи у ублажавању болних афти.

Прочитајте још: Трик који ће вам помоћи да заспите за мање од 60 секунди

Афте се могу ублажити мастима и кремама које садрже бензокаин и флуоцинонид или средствима за испирање уста која садрже дексаметазон и/или водоник-пероксид. Употреба гелова или испирање може помоћи у ублажавању бола и зарастању ранице. Ако одлучите да не користите маст или средство за испирање, ранице у устима ће зарасти саме, али за то ће им требати и до две недеље. Док чекате да зарасту, немојте јести јако киселу, слану или зачињену храну и пити газирана пића и алкохол, јер могу изазвати упалу и продужити агонију. Немојте користити ни водицу за испирање уста, јер она такође садржи алкохол.

Ево шта би још могло помоћи против ових болних пликова:

  • Испирајте уста содом бикарбоном.
  • Нанесите магнезијумово млеко на афту.
  • Ставите коцкицу леда на афту.
  • Испирајте уста чајем од жалфије или камилице.
  • Ако имате рану која је изузетно велика или не зараста неколико недеља, обратите се лекару, тј. стоматологу.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.