· · Коментари: 0

Препознајте који вам витамин недостаје: Сваки недостатак носи одређене симптоме

Често се дешава да за јачање имунитета узимамо комплекс више витамина, а ретко када проверимо да ли је можда за умор или често разбољевање "крив" недостатак једног одређеног витамина

1670251983_shutterstock_1720702276.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Витамин Ц

Склоност инфекцијама, изражене вене, модрице, склоност крварењу су знакови недостатка витамина Ц у организму. Мањак се може јавити при повећаним физичким и психичким напорима, за време трудноће и дојења и код инфекција.

Недовољан унос витамина Ц може да доведе до авитаминозе, што се најчешће догађа код деце, алкохоличара и старијих особа. Изразити недостатак доводи до тежег поремећаја, скорбута. Овај витамин је важан јер подстиче рад имуног система у борби са вирусним инфекцијама и бактеријама. Воће и поврће су богати природни извори витамина Ц.

Прочитајте још: РАЗБИЈАМО МИТОВЕ: Ево како и у које време заиста треба да пијете воду (ВОДИЧ)

Витамин А

Груба, сува и надражена кожа, губитак апетита, чест умор, слаба коса без сјаја, ломљиви нокти, настанак перути, кожа склона акнама, све су то упозоравајући знаци недостатка витамина А. Стручњаци кажу како се његов дефицит најчешће огледа у променама на очима.

Витамин Д

Код мањка витамина Д прво се примећују промене на коштаном ткиву. Код деце се уочава рахитис, а код одраслих доводи до остеопорозе. Превентивно се даје бебама за време прве године живота, а код остеопорозе витамин Д се даје у комбинацији са калцијумом због смањења одлагања калцијума у костима. Зато се и сматра да здравље костију зависи од овог витамниа, јер кости без њега постају слабе, савијају се и ломе. Малаксалост, слабост, појачано знојење, такође могу да буду симптоми мањка овог витамина.

Витамин Е

Дефицит витамина Е у организму се не показује толико видљивим знацима, него су симптоми уочљиви у крвној слици, па је тако показатељ недостатка витамина Е мања количина црвених крвних зрнаца.

Витамини групе Б

Код недостатка витамина Б1 симптоми су неуролошке сметње, слабост и грчење мишића, губитак памћења, настанак едема. Симптоми могу да укључују и губитак апетита, раздражљивост и поремећаје у систему за варење. Код потпуног недостатка долази до болести бери – бери.

Дефицит витамина Б2 видљив је у угловима усана, око којих се учестало јављају ране и оштећења коже. Када га нема довољно у организму долази до иритације очију које се нарочито испољавају сметњама на светлу. Очи су уморне и осјетљиве на свјетлост. Јављају се такође, тешкоће у зарастању рана, алергијске реакције и упалне промјне на кожи.

Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА

Дефицит витамина Б3 огледа се у многим знацима као што су мишићна слабост, општи умор, губитак апетита, проблеми са пробавом и различити проблеми са кожом. Хронични недостатак витамина Б3 изазива болест пелагру чији су симптоми промене на кожи, дерматитис и поремећаји нервног система.

Недостатак витамина Б6 се јавља код дијабетичара, старијих особа, трудница и дојиља. Мањак Б6 витамина је повезан са обољењима бубрега, грчевима у рукама и ногама, јављају се упале коже, раздражљивост, несаница и анемија. То је витамин који регулише промене расположења, ПМС и бројне менталне поремећаје.

За здраву кожу, косу и нокте заслужан је витамин Б7, па на његов недостатак изазива промене на кожи и коси ( љуштење коже, оспи, испадање косе, губитак апетита, умор).

Фолна киселина или витамин Б9, је важна за синтезу ДНК, па у превенцији дефеката неуралне цеви код новорођенчади. Дефицитарност се јавља код трудница, жена које узимају контрацепцију, особа са пробавним тегобама и код алкохоличара. Већи недостатак фолне киселине у организму може да доведе до мегалобластичне анемије, коју означава недовољан број црвених крвних зрнаца.

Још један витамин из Б групе важан је за производњу генетског материјала ДНА, а то је Б12. Недостатак тог витамина се јавља најчешће код трудница, дојиља, алкохоличара, а знакови дефицита су губитак тежине, болови у леђима, трнци у рукама и ногама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.